Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kalmar län

Läxornas roll ifrågasätts i skolan

Publicerat fredag 28 oktober 2011 kl 05.23
"Inte speciellt viktigt"
(1:30 min)
Nyttan med hemläxor är inte längre självklar. Arkivfoto: Henrik Montgomery/Scanpix.

Forskning visar att hemläxan inte är det bästa sättet för att uppnå bra resultat i skolan. Det visar studien Synligt lärande som Sveriges kommuner och landsting tagit fram. I Kalmar län gör skolorna olika med läxorna.

– Jag tycker jag lär mig mer av läxor, säger däremot en elev som P4 Kalmar pratat med.

– Jag skulle vilja korta ner på läxorna. Så att man har mer intensiva lektioner i skolan och sen ta bort läxorna hemma, säger en annan elev.

Studien Synligt lärande är en sammanfattning av världens största studie med fokus på hur elevers studieresultat påverkas på bästa sätt. Över 80 miljoner elever har studerats.

Forskningen visar att läxan generellt ger måttlig effekt på elevers lärande. Men större effekter av läxorna uppnås om de handlar om basfärdigheter, om det är äldre elever som får dem och om de används när lärarstöd ges till yngre elever.

Läxorna avgör inte

Andreas Hjortenkrans är rektor på Vasaskolan i Kalmar och har länge funderat över läxornas vara eller icke vara:

– Det är inte speciellt viktigt för deras lärande. Det finns andra faktorer som är mycket viktigare. Ur den synvinkeln så tror jag på forskningen, jag är rätt säker på att det inte är läxorna som avgör om eleverna når målen eller inte. Det är helt andra saker, säger han.

Hur mycket kan man lita på den här forskningen då? Är inte läxor väldigt individuellt?

– Jo, precis så tror jag att det är, det är väldigt individuellt. Det som är intressant med den här forskningen är att det är en väldigt stor grupp elever som har och då blir det ju ändå tillförlitligt på det sättet, och man ser att det har en ganska marginell effekt generellt.

  

Studien om läxorna och lärande

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".