Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Mönsterås

Lag från 1700-talet kan avgöra tvist

Publicerat fredag 11 november 2011 kl 15.16
Lagtexten från 1700-talet. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.

En lag från 1700-talet kan avgöra en tvist mellan Mönsterås kommun och länsstyrelsen. Det är vattenkraftverket i Jungnerholmarna som länsstyrelsen vill ha bort eftersom det saknar tillstånd, men kommunen stödjer sig på den 300 år gamla lagen.


Kommunen menar att de har rätt enligt ”urminnes hävd” och att de nya förändringar man gjort vid Jungnerholmarna ska räknas som sedvanliga reparationer och underhåll.

När det gäller frågan om urminnes hävd tycker kommunen tycker man ska titta på när man började leda bort vatten på platsen. Det var på 1700-talet. Länsstyrelsen menar däremot att det är tiden för när elproduktion startade som är intressant. Det skedde på 1900-talet och då skulle urminnes hävd inte gälla.

Frågan om vem som har rätt ligger nu hos mark- och miljödomstolen i Växjö.

Ur kapitel 15, jordabalken i 1734 års lag:

1 §. Det är urminnes hävd där man någon fast egendom eller rättighet i så lång tid okvald och obehindrad besuttit, nyttjat och brukat haver, att ingen minnes, eller av sanna sago vet, huru hans förfäder, eller fångesmän först därtill komme äro.

2 §. Sådan hävd gäller ej i en by och tegskifte, eller i dess åker, äng, sjö, skog, och mark, skift eller oskift, utan njute var sin del efter öre och örtug, aln och stångtal, eller som det det i varje landsort brukligt är.

3 §. Ej må urminnes hävd gälla uti öppen skog och mark, byar emellan, utan rå och rör eller annan bolstada skillnad. Haver man utjord eller urfjäll, i åker, äng, skog och mark, med rå och rör, eller går och vård instängd, eller kvarn och kvarnställe, eller annat vattenverk, eller öar och holmar; där må urminnes hävd hälla.

4 §. Förebär någon urminnes hävd, som klandrad varder; vise då med gamla och laggilda brev och skrifter, eller trovärdiga män, de därom orten väl kunniga äro, och på ed sin vittna kunna, att de varken själva veta, eller av andra hört, någon tid annorlunda varit hava. Gitter han det ej; vare då den hävd utan kraft och verkan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".