Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Positivt i landstinget nästa budgetår

Publicerat fredag 15 oktober 2004 kl 13.21

När förhandlingarna om nästa års landstingsbudget inleds nästa vecka väntas den borgerliga majoriteten föreslå flera satsningar på sjukvården. Men man talar tyst om besparingar. Trots att budgeten bygger på ett sparpaket som ännu inte är i hamn. Dessutom väntas man vilja har mer privata inslag i vården och namnger två vårdcentraler som man vill lägga ut på entreprenad. Nybro och Hultsfred.

När politikerna nästa vecka inleder förhandlingarna om nästa års budget lägger borgarna fram en text som andas optimism Bland annat ska vården om de äldre utvecklas, löftet om geriatriska vårdplatser på sjukhuset i Oskarshamn upprepas liksom talet om en storslagen utbildningsinsats på äldreområdet. Dessutom vill man på försök införa en mobil läkare som kan åka runt och göra hembesök. Forskningen ska få mer pengar, det ska skapas familjecentraler i varje kommun och specialstläkarmottagningar på flera vårdcentraler. Men budgeten som för första gången på länge räknar med ett överskott bygger på siffror som kräver kraftiga besparingar. Man räknar nämligen med att hela det stora sparpaketet som sjösattes i år når i hamn. Trots att flera kliniker inte kommer nå ända fram. Varken kirurg, medicin och reahabklinikerna i Västervik eller akuten i Oskarshamn når upp till det ursprungliga sparkravet. Vem som ska spara i deras ställe nästa år talar man uppenbarligen tyst om. Nästa vecka väntas också landstingsmajoriteten visa att det är ett borgerligt styre vi har i landstinget. Man kommer väcka liv i tankarna på en närsjukvåden i Västerviks kommun där landsting, kommun och en privat aktör ska samarbeta. Och så kommer man vara positivt inställd om nån vill ta över och driva vårdcentraler och folktandvårdsmottagningar på entreprenad. En särskild prövningar väntas ske för vårdcentralerna i Nybro och Hultsfred redan nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".