Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kalmar län

Resistenta bakterier bildas i sjukhusens avlopp

Publicerat tisdag 10 april 2012 kl 17.07
"Rinner vidare till reningsverken och ut i miljön"
(1:39 min)
Antibiotikaresistenta bakterier dyker relativt snabbt upp i sjukhusens avlopp. Foto: Fredrik Persson/Scanpix.

Antibiotikaresistenta bakterier kan bildas och spridas i sjukhusens avlopp. Det visar en nyligen publicerad studie i facktidskriften Infections ecology and epidemiology. Ett av de sjukhus där man har mätt antibiotika är på länssjukhuset i Kalmar.

Björn Olsen är professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset i Uppsala och en av forskarna bakom studien. Han tycker att studien visar att det finns många aspekter av problemet med bakterieresistens som man ännu inte har täckt in.

– Jag tror att man har missat ganska mycket faktiskt. Man har koncentrerat sig på hur mycket antibiotika som ges till människor, men problemet med antibiotikaresistens är så otroligt mycket större, säger Björn Olsen.

Kalmar ett av sjukhusen som testats

På en nybyggd del av länssjukhuset i Kalmar, där det inte hade funnits några patienter tidigare, mätte forskarna dels resterna av antibiotika i sjukhusets avloppssystem, dels hur snabbt antibiotikaresistenta bakterier uppstod i avloppen. Proverna togs upp varannan månad under drygt ett år, men bara efter några dagar kunde de se rester av antibiotika i avloppen.

– Och det här är sådant som rinner vidare till reningsverken och senare ut i miljön, säger Björn Olsen. 

Skulle forskarna ha gjort studien på ett äldre sjukhus skulle situationen ha varit mycket värre, tror Björn Olsen.

En viktig pusselbit

Han tycker att studien är en viktig pusselbit för att förstå problemet med resistenta bakterier och att den kan ge en bild av vad som händer med antibiotikan när vi har konsumerat den. För att minska spridningen av bakterierna tror han att man på sikt kommer behöva bättre avloppssystem som effektivt tar hand om de resistenta bakterierna. Men just nu är han inte särskilt orolig för Sveriges del där reningsverken i dagsläget kan separera bra och dåligt dricksvatten.

– Men i många andra länder, framför allt utvecklingsländer, där man använder mycket mer antibiotika och inte separerar vatten lika tydligt, där kan det bli stora bekymmer. Till exempel kan det skapa utbrott av vattenburna resistenta bakterier.

Antibiotikaresistens

Antibiotikaresistenta bakterier, bakterier som är motståndskraftiga mot en eller flera typer av antibiotika, är ett växande problem i hela världen.

Resistens uppkommer oftast genom genetiska förändringar hos bakterierna. Om en antibiotikakur är ineffektiv eller avslutas för tidigt överlever de starkaste bakterierna. Deras anlag sprids sedan snabbt och en stam med inbyggd resistens växer fram.

Den främsta orsaken till resistensen är onödig användning av antibiotika. (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".