Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kalmar län

Webbkameror förbättrar vården

Publicerat onsdag 18 april 2012 kl 05.35
Mats Edwards: ”Vi löser problemen lättare nu”
(1:39 min)
1 av 4
Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio
2 av 4
Distriktsläkare Mats Edwards vid webbkamera. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio
3 av 4
Erik Lexne i videokonferensrummet. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio
4 av 4
Mångbesökarexpeditionen på länssjukhuset i Kalmar. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio

På länssjukhuset i Kalmar tas nya grepp för att bättre kunna hjälpa de som åker in och ut från akuten flera gånger om året. Det senaste i satsningen är att patientens distriktsläkare kopplas in, via webbkamera, samtidigt som patienten är kvar på sjukhuset.

Distriktsläkaren Mats Edwards sitter på sitt arbetsrum på Kvarnholmens vårdcentral i Kalmar. På datorn sitter en webbkamera som gör att han numera kan vara med på de möten som hålls på sjukhuset med de, av hans, patienter som klassas som mångbesökare.

-- Det viktiga är att man har en kommunikation, säger Edwards som välkomnar det nya arbetssättet.

Webbkameror ger nya möjligheter 

Webbkamerorna gör det möjligt för Edwards att närvara vid vårdplaneringen, vilket inte hade gått om han skulle varit tvungen att åka dit fysiskt. Han får också möjlighet att ge sina argument och den bild han har av patientens sjukdomsbild. Tillsammans  kan de som är på sjukhuset och Edwards då diskutera, vilket Edwards ser som en fördel jämfört med att i efterhand bara få läsa deras journalanteckningar.

Mångbesökarmodellen 

På andra sidan linsen finns patienten tillsammans med personal från sjukhuset, en läkare, en sjuksköterska, en apotekare och kanske en arbetsterapeut som kopplas in för att utreda patientens behov mer grundligt enligt det arbetssätt som går under namnet mångbesökarmodellen. Arbetssättet drogs igång för sex år sen.

-- För många patienter handlar det inte om en enskild orsak att man söker, säger Erik Lexne, som dragit igång satsningen där nu alltså ytterligare en pusselbit läggs till, nämligen att även patientens distriktsläkare med hjälp av en webbkamera kan vara med på mötet med patienten och de som utrett honom eller henne.

Positivt resultat 

Till att början med har två vårdcentraler i Kalmar knutits till satsningen - som redan börjat ge resultat.

-- Jag har haft två patienter, som det verkligen varit bra att det blev så här, säger distriktsläkare Mats Edwards igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".