Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Västervik

Stuga på ö viktigt pilotfall

Publicerat måndag 23 april 2012 kl 05.53
Flera småföretagare följer fallet noga
(1:28 min)
Paul Hultberg på Smågö i Tjust skärgård på den plats han vill bygga en stuga för att locka fler turister till skärgården. Foto: Peter Bressler/Sveriges Radio.

Ett ärende utanför Loftahammar kan få stor betydelse för alla som vill bygga hus nära vattnet. På skärgårdsön Smågö vill Paul Hultberg bygga en stuga. Men han har mött motstånd från länsstyrelsen som nu överklagat bygget till den högsta instansen – Miljööverdomstolen.

– Ska vi ha en levande skärgård i framtiden måste vi som bor här ute ha möjligheten att utveckla våra företag. Där kan det ingå i att vi måste få bygga och då måste man se till möjligheten att häva strandskyddet där det behövs, säger Paul Hultberg som bor på Smågö i Tjusts skärgård där man måste ta sig med båt.

– Jag säger inte att vi ska ha rätten att bygga var som helst och hur som helst. Men vi måste få bygga.

Fått dispens två gånger

Solen värmer när vi står och tittar på platsen där Paul och hans familj vill bygga hyrstugan. På platsen har det tidigare funnits en ladugård som brann ned i slutet av 1960-talet och här finns en liten förfallen stuga. Allt ligger 100 till 200 meter från det glittrande vattnet. 

Två gånger tidigare har han i olika domstolar fått dispens från strandskyddet, som på den här ön är på 300 meter. Lika många gånger har länsstyrelsen gått emot och överklagat.

200 meter till andra sidan

Paul har hamnat i ett dilemma på grund av de nya reglerna för strandskyddet.

– Skulle jag nu följa de här nya direktiven på 300 meter så har jag 200 meter till vattnet på andra sidan av ön. I mitt fall har jag ingen annanstans jag kan bygga på ön.

"Stelbent av länsstyrelsen"

Ön är på 100 hektar. Den har inga restriktioner som naturreservat eller Natura 2000. Paul anser att länsstyrelsen borde kunna sätta sig ner och ta en diskussion med honom.

– Det behöver inte vara så här stelbent som det är. För nu är det verkligen stelbent av länsstyrelsen, anser Paul Hultberg.

Principiellt intressant

I skärgården i norra delen av Kalmar län finns det flera småföretagare som vill bygga nära vattnet för att på så sätt locka turisterna till sig – och därmed kunna leva kvar i skärgården. Flera av dem följer nu Paul Hultbergs ärende noga.

På länsstyrelsen säger man att stugbygget på Smågö är principiellt mycket intressant och därför har myndigheten valt att driva frågan vidare till Miljööverdomstolen i Stockholm som snart ska säga sitt i fallet.

Nyhetstips?

Ring 0480-59 000

#link=308037#

#text=3607377#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".