Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Öland

Matprofiler satsar på olja från Öland

Publicerat onsdag 25 april 2012 kl 16.32
Matprofiler satsar på rapsolja
(1:43 min)
Lasse Forsberg och Sven Ekberg. Foto: Hasse Carlsson/Sveriges Radio

De två öländska matprofilerna. krögaren Lasse Forsberg och matjournalisten Sven Ekberg, gör en nystart efter pensioneringen och startar upp som fabrikörer. De producerar nu en ekologisk och närproducerad rapsolja. Oljan är odlad, pressad och tappad på Öland.

– Förra sommaren var jag ute och cyklade på  södra Öland och såg de fantastiska rapsfälten och funderade på vad som händer med den, säger Sven Ekberg.

När det visade sig att rapsen försvinner till en stor fabrik i Blekinge tog Sven Ekberg kontakt med LRF som hittade den enda gården som odlar ekologisk raps.

Sven Ekberg och Lasse Forsberg har ägnat några veckor till att själva tappa upp oljan på flaskor, sätta på kapsyler och klistra etiketter och nu ska man skicka ut årets produktion på runt 4000 liter. Nästa år räknar de med att kunna leverera ut mellan 12000 och 15000 liter, det  är vad gården kan produsera om det blir en bra skörd. 

Rapsoljan har ökat i popularitet och tar en allt större del av marknaden från olivoljan. Och i det här fallet blir satsningen en del i kretsloppet på gården som odlar rapsen, det säger Anders Johansson i Gillsätra.

– Det är jättekul att det blir olja. Då kan vi behålla biprodukten som är rapskakan till vår djur. Det är ett jättefint foder till dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".