Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sverige

Kadmium i importerad mat

Publicerat fredag 20 juli 2012 kl 14.04
Kontrolleras i enstaka fall
(1:42 min)
Ickerökare får i sig kadmium främst via maten. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

Den giftiga tungmetallen kadmium får man i sig om man röker men annars främst via odlad mat. När det gäller svenskodlad mat har vi stränga regler och god koll på kadmiumhalterna, men för importerad mat saknas kontrollen nästan helt.

Det upptäckte agronomidoktorand Kersti Linderholm på SLU i Alnarp, i samband med att hon studerade miljöeffekterna av olika gödningsalternativ i Sverige.

– Det är förvånande eftersom vi anser ju att det är en viktig fråga - kadmium i mat - och därför är vi väldigt noga med hur vi gödslar själva och hur vi odlar själva. Och då är det ju lite förvånande att vi inte ställer samma frågor för det vi köper utifrån, säger Kersti Linderholm, agronom på SLU i Alnarp.

Den giftiga tungmetallen kadmium kan skada njurarna, öka risken för benskörhet och är troligtvis cancerframkallande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".