Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kalmar län

Turisterna ökar länets sopsiffra

Publicerat tisdag 24 juli 2012 kl 06.01
”De bidrar till totala mängden sopor”
(0:58 min)
Arkivfoto: Ingvar Karmhed/Scanpix.

I KSRR:s område slängs det 30 procent mer sopor jämfört med Sverige-snittet. I kommunerna Kalmar, Mörbylånga, Nybro och Torsås slängs det drygt 600 kilo skräp i snitt, jämfört med cirka 460 kilo i snitt i övriga Sverige. Orsaken tros vara att länet har mycket turister.

I KSRR:s undersökning har man räknat den totala mängden sopor, alltså inräknat det som sorterats, och slagit ut det på befolkningen i länet.

Inte skrivna här

Men under sommaren kommer det hit turister, som också har slänger skräp, men de är inte skrivna här. Deras skräp fördelas statistiskt på länsborna istället.

– De bidrar till att slänga saker som räknas som hushållssopor, säger Simon Leijnse som är informatör vid KSRR.

-- De bidrar till den totala mängden sopor och ökar på den. Men sedan, när man jämför med befolkningsantalet så är inte de medräknade, eftersom de inte är skrivna här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".