Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Viktigt meddelande till allmänheten i Ånge, Västernorrlands län
Det brinner i Akzo Nobel med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västernorrland.
(Publicerat idag kl 14.13)
P4 Västernorrland
Kalmar

Hamnen får betala sjunken trålare

Publicerat fredag 3 augusti 2012 kl 05.31
På torsdagen försökte hamnbolaget att reducera fiskebåtens vikt. Foto: Alexander Jungå/Sveriges Radio.

Den gamla fiskebåt som sjönk i Kalmar för en vecka sedan skapar stora problem för Kalmar hamn. Ägaren har ingen möjlighet att göra något åt båten – och kostnaden tros hamna hos det kommunägda hamnbolaget. Samma ägare har en båt som vält under Öresundsbron.

– Båten är avvisad från Kalmar hamn, men ägaren har inte tagit den härifrån, berättar Jonas Petersson som är produktionschef på Kalmar hamn.

Bröt loss styrhytten

Under torsdagen försökte hamnpersonalen lätta på båtens vikt genom att bryta loss delar av den med en kran. De lyckades få upp styrhytten och masten och drog sedan en kätting under båten.

Kalmar hamn hade hoppats att få upp den så mycket så att de kunde pumpa ur den, men den var för tung.

– Den väger för mycket för vår kran och kajen håller inte för större kranar, säger Jonas Petersson.

Hann aldrig klart

Redan innan sommaren dömdes fiskebåten ut. Kronofogdens inspektör bedömde att trålaren inte hade något värde alls och att den skulle skrotas.

Hamnen satte in pumpar och entreprenör började att skrota båten på plats, men hann aldrig klart. För precis en vecka sedan sjönk trålaren vid kaj.

– Nu tar vi den med egna kranar bit för bit. Vi får ta det på lediga stunder men just nu är det semestertider och riktigt högtryck i hamnen.

Enligt Kalmar hamn har samma ägare lämnat en fiskebåt utanför Öresundsbron. Den båten har stått på grund där sedan 2010.

Samma ägare övergav fiskebåt vid Öresundsbron

Foto: Kustbevakningen.

#text=5216895#Båten skulle ha använts för att flytta fiskebåten i Kalmar, men nådde aldrig fram. Istället gick den på grund vid Lernacken 2010.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".