Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kalmar län

Ofta plånbok som stjäls på länssjukhuset

Uppdaterat torsdag 9 augusti 2012 kl 19.02
Publicerat onsdag 8 augusti 2012 kl 07.04
Johan Rosenqvist: ”Haft sin plånbok liggande framme”
(1:24 min)
Johan Rosenqvist. Arkivfoto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio.

Patienter har under sjukhusvistelser i länet blivit bestulna i sommar. Varje år blir både pateinter och personal av med tillhörigheter. På sjukhuset i Kalmar har fem patienter fått sina plånböcker stulna i år. Johan Rosenqvist är chef och säger att patienter har lämnat plånboken framme.

– Uppenbart har några haft sin plånbok liggandes framme, någon i ett låst skåp, någon i en låda i ett nattduksbord. I de flesta fall verkar det som att plånbckerna legat framme.

Och det är oftast plånböcker och kontanter som försvinner. Och sjukhuset har tydliga rutiner om en stöld inträffar.

– Så fort en stöld uptäcks ska det anmälas till chefen på enheten, polisanmälan görs och patienten uppmanas ta kontakt med sitt försäkringsbolag och sedan tittar vi om vi har följt våra rutiner eller inte, säger Johan Rosenqvist.

 "Själv ansvarig"

Eva Ingesson är säkerhets och beredskapssamordnare på Landstinget.

– Det förekommer ju naturligtvis, det är som överallt annars att det stjäls saker. Men vi försöker hitta de åtgärder vi kan för att det inte ska bli så mycket sådant. Sedan är det såhär att  var och en har ansvar för sina egna saker man har med sig till sjukhuset också, landstingets och sjukhusets ansvar kommer när det har skett ett formellt överlämnande utav ansvaret för sakerna via de rutiner har, i övrigt är personen själv ansvarig för att man håller rätt på sina saker, säger hon.

Mellan 10 och 25 stölder

Varje år polisanmäls mellan 10 och 25 stölder i länet på sjukhus, vårdcentraler och folktandvården. Personal, patienter och anhöriga på till exempel sjukhusen informeras om att inte lämna några värdesaker utan uppsikt. Och att personer som läggs in på sjukhusen lämnar över sina värdesak till sina anhöriga så att de kan ta med dem hem. Det är först sjukhusets ansvar när saker blir stulna från värdeskåpen.

"Lägga i värdeskåp"

– Är det så att man ska in på en undersökning där man inte själv kan ta med sina saker ska man endera lägga in värdesakerna i ett skåp och låser det och kan ta med sig nyckeln till värdeskåpet, eller om man är inlagd på sjukhuset så ska man när man kommer kunna lägga ifrån sig sina personliga patienttillhörigheter. Och har man inte gjort det, utan valt att lägga det i sin låda så har man ett eget ansvar, då får man ta det på sin försäkring om något blir stulet, säger Eva Ingesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".