Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kalmar län

Våg av bostadsinbrott överraskar

Publicerat måndag 13 augusti 2012 kl 05.49
Vinko Sitnik: ”Man blir förbannad”
(1:43 min)
1 av 3
Ulf Juhlin. Foto: Viktor Blomberg/Sveriges Radio
2 av 3
Arkivfoto: Jonas Ekströmer/Scanpix
3 av 3
Vinko Sitnik. Foto: Viktor Blomberg/Sveriges Radio

Bostadsinbrotten har avlöst varandra i sommar. Siffror som P4 Kalmar tagit del av visar att det har anmälts ovanligt många i år. Hittills har det kommit in ungefär en tredjedel fler anmälningar till polisen jämfört med samma period de tre senaste åren.

– Man är bara förbannad, säger Vinko Sitnik, som bor utanför Kalmar och drabbades av inbrott i sin villa för några dagar sedan.

Hur såg det ut när du kom hem?

– Allt var uppochner, tv:n hade försvunnit, två datorer och massa andra grejor. Jag har inte beräknat än hur mycket det kommer kosta mig, men det är ganska mycket.

De senaste tre åren har det under de första sju månaderna anmälts cirka 430 till 480 bostadsinbrott i länet. I år är den siffran över 600. Generellt brukar det även komma en inbrottsvåg under hösten, så risken är stor att siffrorna för 2012 stiger ännu mer.

Vet inte varför det ökar

Ulf Juhlin är förundersökningsledare på polisen i Kalmar och jobbar med att utreda bostadsinbrott i den södra delen av länet och på Öland. Han kan inte svara på vad den här ökningen kan bero på.

– Jag vet inte. Det är en fråga som man ställer sig ganska ofta, säger han till P4 Kalmar.

Hur stor är chansen att ett vanligt villainbrott klaras upp?

– Det är väldigt sällan som någon grips på bar gärning. Sedan gäller det för polisen att lägga pussel, man jämför de olika utredningarna med vad som har varit tidigare, om det finns några gemensamma nämnare, spår efter verktyg, skospår, iakttagelser.

Hur ser era uppklarningssiffror ut?

– Jag kan tänka mig att de är väldigt låga, procentuellt sett. Det är svårlösta brott.

Exakt hur stor del av inbrotten som klaras upp är det svårt att få fram rättvis statistik om, men både polisen i länet och siffror från Brottsförebyggande rådet (Brå) visar att det är en ganska liten del det rör sig om.

"Har begränsningar"

Vinko Sitnik har inga stora förhoppningar om att den eller dem som bröt sig in hos honom kommer åka fast.

– Nej, polisen har sina begränsningar för vad de kan göra, säger han.

Vad som ska till för att polisen ska kunna klara upp fler bostadsinbrott är svårt att säga, enligt Ulf Juhlin.

– Vi lägger mycket tid och kraft, det är ett prioriterat brottsområde som vi jobbar med så hårt vi kan. Vi gör så mycket som vi kan, sen om vi inte når ända fram är synd. Men vi är beroende av iakttagelser från allmänheten. Ser eller hör man någonting så kontakta oss så kanske man får ytterligare någon ledtråd att dra i, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".