Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kalmar län

Gårdsstöd krävs tillbaka

Publicerat måndag 20 augusti 2012 kl 12.21
"Jag är jättefrustrerad över rättsosäkerheten som lantbrukarna hamnar i"
(1:24 min)
1 av 2
2 av 2
Peter Borring, ordförande för LRF.

Varje år kräver Jordbruksverket tillbaka felaktigt utbetalda gårdsstöd som lantbrukare i Sverige fått. En av tio brukar få betala tillbaka, och just nu utreder länsstyrelserna närmare 5 000 fall där felaktiga utbetalningar kan ha gjorts.

– Jag är jättefrustrerad över rättsosäkerheten som lantbrukarna hamnar i när man inte kan lita på de siffror som man kommit överens med jordbruksverket är rätt utan man krävs på pengar flera år efteråt, säger han, säger Peter Borring, ordförande för Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, i Östergötland.

2010 delade Jordbruksverket ut cirka sex miljarder kronor i gårdsstöd till lantbrukare i Sverige. Stödet ska vara en hjälp till lantbrukarna för att kunna underhålla och sköta åker- och betesmarker. Lantbrukare kan flera år senare återkrävas på pengar.

Men det finns ett skäl till varför pengar krävs tillbaka.

– Det är ju i de fall där arealerna inte stämmer, det kan vara fråga om mätfel, men det vanligaste när det blir sådana här förändringar är när skogen har tagit över betesmarker, att det inte varit ett tillräckligt hårt betestryck på stället eller att man inte röjt undan exempelvis sly eller annan oönskad växtlighet på markerna. Då är området inte berättigat till gårdsstöd, säger Birgitta Ek, avdelningschef på Jordbruksverket.

LRF upprörs över att länsstyrelserna och jordbruksverket år efter år mäter om redan gårdsstöds-beviljade marker och att lantbrukare därmed krävs på pengar flera år efter att de blivit beviljade stöd.

– Det är sättet som jordbruksverket kommunicerar på som är frustrerande. Att det man kommit överens om tidigare, helt plötsligt inte gäller, säger Peter Borring LRF.

Annika Selin
annika.selin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".