Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kalmar län

Stor prisskillnad för akut slamtömning

Publicerat måndag 20 augusti 2012 kl 05.42
"De har väl varit duktiga på att upphandla"
(1:44 min)
1 av 2
Jan Fors, förbundschef på KSRR. Foto: Viktor Blomberg/Sveriges Radio.
2 av 2
Kommungränsen avgör om du får betala 2 000 kronor mer. Bilden är ett montage. Foto:Scanpix/Sveriges Radio.

Om du akut behöver tömma slammet i din tank eller brunn så kan det bli en dyr affär. Men det beror på var du bor, visar P4 Kalmars granskning. Mellan kommunerna Borgholm och Mörbylånga skiljer det till exempel 2 000 kronor i pris.

Bor du i Mörbylånga, som tillhör Kalmarsundsregionens renhållare (KSRR) kan en akut tömning kosta nästan 5 000 kronor, medan din granne några hundra meter bort som råkar bo i Borgholms kommun kommer undan två tusenlappar billigare. Det visar P4 Kalmars granskning.

– De har väl varit duktiga på att upphandla, där kanske vi har varit sämre, säger Jan Fors som är förbundschef för KSRR.

– Sedan finns andra aspekter, där är geografin en nackdel vad gäller jourtömningen för det är dygnet runt och kan vara i fyra kommuner. En entreprenör tittar på de kostnader som kan uppstå just i det enskilda fallet, så det kan vara en förklaring.

Dyrt att tömma akut

Slamtömningen för KSRR:s kunder är dyrare än för kunder i flera andra kommuner i länet. Störst är skillnaden om man jämför akut- eller jourtömningar, som görs inom ett dygn från att de beställts. Behöver man en akuttömning i Västervik eller i Borgholm kan man komma undan flera tusenlappar billigare än i KSRR:s kommuner.

Kommungränsen avgör

Strax norr om Färjestaden går gränsen mellan Mörbylånga och Borgholms kommuner. Det är också gränsen som bestämmer om du betalar 4 666, eller 2 500 för din tömning.

Men nästa år så utlovar Jan Fors, förbundschef på KSRR, en förändring. KSRR ska lägga ut mer arbete på entreprenad, och på så vis komma billigare undan och få ner akuttaxorna för kunderna.

– Om man tittar på den årliga tömningen tror jag att taxan kommer ligga still. När man tittar på den här typen, jour, så har vi dels gjort en del förändringar i hur vi bedömer akuttömningarna i upphandlingen, och med de indikationer som vi ser på marknaden idag så vågar jag nästan lova att priset kommer gå ned.

Nyhetstips?

Ring 0480-59 000

#link=308037#

#text=3607377#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".