Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kalmar län

KLT kontrollerar inte tjuvåkarna

Publicerat torsdag 23 augusti 2012 kl 09.34
VD: ”Tjuvåkandet har inte ökat”
(1:42 min)
Det finns inga kontrollanter på den här KLT-bussen. Foto: Leif Johansson/SR

Kalmar länstrafik har inga biljettkontroller, förutom de som bussförare och konduktörer gör. Sedan över ett år tillbaka görs inga extra kontroller för att se så att resenärerna har giltig biljett och inte åker för långt.

– Tidigare hade vi egen personal som åkte ut och gjorde kontrollerna, sedan organiserade vi om det här och tog hjälp av våra entreprenörer, , säger Karl Johan Bodell som är VD på KLT.

– Sen upphörde det och vi skulle göra en upphandling men har inte riktigt kunna sätta ner foten i vilken riktning, om vi skulle lägga det på personal igen eller göra en upphandling.

Lägst straffavgifter i länet

För en tid sedan rapporterade Sveriges Radio om hur mycket det kostade runt om i landet om man åkte fast utan giltig biljett. Kalmar län hade då de lägsta avgifterna i landet med mellan 300 och 600 kronor. Men utan kontroller riskerar tjuvåkarna inte ens det.

Ingen ekonomisk ruin

Nu betyder det inte någon ekonomisk ruin för KLT. När man hade kontrollanter fick man in runt 10 000 kronor per år. Det är betydligit mindre än vad kontrollerna kostade.

Men trots att man saknar kontroller tror inte Karl Johan Bodell att tjuvåkandet ökat.

– Normalt när man åker buss kommer man inte med om man inte har giltigt färdbevis, därför blir det inte så mycket tjuvåkt i busstrafiken.

Snart kommer kontrollanterna

Nu är i alla fall KLT på gång med att köpa in kontrollverksamhet. det troligen blir det något vaktbolag som får uppdraget. Och efter över ett år utan några kontroller så ska de komma igång snart igen.

– Vi kommer att ha igång det någon gång mot slutet av hösten, till årsskiftet.

Lämna ditt tips säkert via Radioleaks

Har du mycket känsliga uppgifter som fler bör få ta del av? Med Sveriges Radios tjänst Radioleaks kan du på ett säkert sätt lämna uppgifter till oss.

Du kan skicka alla typer av text, bild, ljud och video.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".