Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kalmar län

Hemlig lista väckte debatt

Uppdaterat onsdag 28 november 2012 kl 16.50
Publicerat onsdag 28 november 2012 kl 12.19
Hemlig lista och ambulanser på landstingsfullmäktige
(1:46 min)
Ulf Nilsson (S) ordförande i fullmäktige. I talarstolen Malin Sjölander (M). Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio

När landstingsfullmäktigemötet  inleddes under onsdagen var det olika bud om vad som är bäst för länets medborgare. Den rödgröna politik som idag gäller eller alliansen alternativ till budget. En linje i debatten var att alliansen inte tyckte det satsades tillräckligt på vården. Samtidigt fick de kritik för att inte ha finansierat sina satsningar.

På mötet attackerade alliansen den styrande majoriteten för att inte ge hälso- och sjukvården tillräckligt med resurser.

Frågan om huruvida de 50 miljoner kronorna som avsatts till hälso- och sjukvården verkligen skulle gå till sjukvård kom upp, eftersom den inte öronmärkts till hälso- och sjukvårdsförvaltningen, utan även kan användas av andra förvaltningar.

Majoriteten ville däremot lugna oppositionens oro med att pengarna kommer göra nytta.

– När det gäller det här tillskottet så finns det ett synsätt på hur det ska fördelas utifrån att det ska vara varaktiga långsiktiga budgetavvikelser. I den plan vi nu tar är det väldigt tydligt att landstingsdirektören ska återkomma till landstingsstyrelsen och beskriva hur vi ska växa in i det här, sa Anders Henriksson (S)

Ett föredöme för andra landsting

Anders Henriksson påminde om att landstinget så sent som dagen innan, enligt Sveriges Kommuner och Landstings öppna jämförelser, framstår som ett föredöme i landstingssverige idag, och undrade vad alliansen tänkte göra som kan ge bättre förutsättningar för en god vård.

– Jag har inte fått svar från någon, om ni nu inte tror på den strategi vi har som visat att vi är ett skyltfönster i Sverige idag, vilka förslag ser ni?

Ökad kompentens

Christer Jonsson (C) svarade att alliansen förslag till budget innebär stora skillnader för patienter och vårdanställda.

– Vi behöver göra en rejäl satsning för att öka kompetensen, sa Christer Jonsson.

Han exemplifierade med bristen på läkare i glesbygd som måste åtgärdas och även möjligheten för sjuksköterskor att vidareutbilda sig. Alliansen vill ha en större möjlighet för patienterna att själv välja vårdgivare. Alliansen vill även göra en satsning på ambulanserna.

– Ni har chansen att anta våra förslag för att skapa en mer jämlik vård i hela länet, sa Christer Jonsson i talarstolen.

För dyra hyrläkare

Även Sverigedemokraterna var besvikna över de höga kostnaderna för hyrläkare, som de menade var ett misslyckande för landstinget.

Anders Henriksson (S) påtalade att alliansens budgetförslag inte var finansierat.

– Stå inte och läxa upp oss om ekonomiskt ansvarstagande, kontrade Christer Jonsson och påminde om att det var alliansen som när de styrde la grunden för att börja rusta upp ekonomin.

Hemlig lista visades upp

Henrik Yngvesson (M) tog upp i början av mötet fram en kopia på en lista med flera effektiviseringsmöjligheter som märkts med texten konfidentiellt. Här nämns 15 miljoner inom ortopedin bland annat men allt från röntgenverksamheten på nätterna och verksamhetsnära effektiviseringar på sjukhusen finns med och följs av kommentarer kring hur långt som besparingsmöjligheten har kommit.

Arbetsmaterial

Det handlar i grunden om ett internt arbetsmaterial från tjänstemännen om hur vården ska kunna bli mer effektiv och beskedet från majoriteten är att så länge det inte påverkar utbudet i vården så behöver inte politikerna ta några beslut kring det. Att löpande arbeta med effektiviseringar inom vården är bra om det kan leda till att man använder pengarna på bästa möjliga sett och det här är heller inget nytt påminde de oppositionen.

– När ni hade besparingar 2004 hade ni en post om allmänt återhållsamhet på 30 miljoner kronor och såg intet konstigt med det, sa Jessica Rydell (MP)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".