Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kronoberg

Var femte kalv missbildad

Publicerat fredag 31 maj 2013 kl 05.00
"Denna säsong vill man bara lägga åt sidan"
(1:51 min)
1 av 2
En av kalvarna hos lantbrukare Håkan Johansson Lagerstedt utanför Ryssby. Denna är det dock inget fel på. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio
2 av 2
Var femte kalv hos lantbrukaren Håkan Johansson Lagerstedt har det varit fel på. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio

Många djurägare i landet har drabbats hårt av det nyupptäckta Schmallenbergviruset - ett virus som gör att smittade djur kan få dödfödda eller missbildade lamm och kalvar. Hos lantbrukaren Håkan Johansson Lagerstedt utanför Ryssby har det varit fel på var femte kalv som fötts nu under våren.

– Oftast har de en förvriden nacke, att huvudet sitter bakåt, och så kan de ha ett av benen på fel ställe på kroppen, och då kan ju vem som helst förstå att det blir svårt för kon att kalva, säger Håkan Johansson Lagerstedt.

Men hur känns det som lantbrukare att se det här?

– Man blir ju ledsen för man har ju tänkt sig att få en frisk kalv, och så får man bara en klump.

Det har varit en ovanligt tuff vår för lantbrukaren Håkan Johansson Lagerstedt. På gården utanför Ryssby har han ett hundratal djur - mest dikor. Av de 40 kor som kalvat hittills har åtta fått dödfödda eller missbildade kalvar. En ko har också fått avlivas.

– Vid första fallet så tänkte man kanske inte så mycket på det, men sedan har man ju varit beredd så fort det varit en utdragen kalvning, då har man ju nästan varit beredd på att det skulle vara ett missfoster. Så man har ju fått vara uppe varannan eller var tredje timme varje natt för att kolla djuren, det har ju varit mycket oro också.

Att Håkan Johansson Lagerstedts djur drabbats av Schmallenbergviruset råder det knappast någon tvekan om, även om det inte tagits några prover på de döda kalvarna. För kännetecknet för den här virussjukdomen som sprids via svidknott är just dödfödda djur och missbildningar.

– Tidigare har jag kanske fått en missbildning var tionde år, i år har jag fått 20 procent.

Hur många djurägare i Sverige som drabbats av Schmallenbergviruset vet man inte eftersom sjukdomen inte är anmälningspliktig. Att behandla sjukdomen går inte, men ett vaccin är under utveckling.

Forskarna tror också att de djur som varit smittade blir immuna. Något som Håkan Johansson Lagerstedt, som förlorat upp emot 100 000 kronor på sina döda kalvar, hoppas på.

– Denna säsong vill man bara lägga åt sidan, jag vill bara ha det överstökat så man kan bryta ihop och komma igen nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".