Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kalmar

Busschaufför inväntade inte gipsad resenär

Publicerat söndag 2 juni 2013 kl 11.00
Rickard Bremer säger att chauffören såg pojken
(1:24 min)
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.

En lyssnare kritiserar Kalmar läns trafik för att stadsbussarna i Kalmar inte gör allt för sina passagerare. Han såg en pojke med gipsad arm springa mot busshållsplatsen samtidigt som chauffören körde vidare. Katarina Seijsing på KLT säger att det är omständigheterna i trafiken som avgör om busschaufören kan stanna, säkerheten måste alltid gå före.

För drygt två veckor sedan såg Rickard Bremer en pojke med gipsad arm springandes mot busshållsplatsen vid Tallhagsvägen i Kalmar. Bussen körde enligt Rickard inte i hög fart och kunde stannat för att släppa in pojken. Men istället körde busschauffören vidare.

– Det som störde mig var att busschauffören inte uppmärksammande någonting, trots att han borde sett pojken, men åkte vidare istället, säger Rickard Bremer.

Detta  menar Rickard Bremer är dålig service av Kalmar länstrafik och han tycker att de borde ta större hänsyn till sina resenärer.

– Vi har själv samma erfarenhet med våra barn som har långt till skolan och är beroende av bussen. I deras fall har bussen bara åkt förbi dem.

På Kalmar länstrafik säger Katarina Seijsing att det är omständigheterna runt om i trafiken som bland annat avgör om busschaufören kan stanna.

-- Många förare stannar på platser som inte är avsedda för på och avstigning. Det är säkerheten som avgör och det kanske inte var säkert eller tryggt att stanna just där.

När det gäller pojken med gipsad arm har hon svårt att veta hur det var i det aktuella fallet, men säger att busschaufförerna måste sätta säkerheten främst.

– Det är inte säkert att busschauffören kan stanna.

Om en buss skulle åka förbi även passagerare som stått vid en busshållplats så tycker Katarina Seijsing att den som råkar ut för det ska ringa deras trafikledning direkt. Samtidigt säger hon att resenärerna kan underlätta för busschaufförerna så att de inte ger sken av att inte vilja åka med just den bussen.

– Står man inne i kuren och håller på med sin mobiltelefon eller håller på med något annat kan det ju vara så att man inte ska med den bussen utan någon annan, säger Seijsing.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".