Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Just nu
Järnvägsbommar ur funktion: Väg 34 mellan Blomstermåla och Sandbäckshult avstängd

Toalettavfall från båtar kan knäcka båtklubbar

Publicerat lördag 1 juni 2013 kl 17.11
Gästhamnen i Västervik. Foto: Lennart Ackling/Sveriges Radio

Det blir det förbjudet att tömma småbåtars toalettavfall i svenska vatten från och med den 1 april 2015. Då måste alla småbåtshamnar kunna ta emot avfallet från besökande båtar. Nu väcks farhågor om att kostsamma sugpumpar för toalettavfall kan knäcka ideellt drivna båtklubbar.

– De riskerar att ersättas av dyrare kommersiella klubbar som färre människor har råd att vara med i, säger Thore Hansson från Svenska Båtunionen, som organiserar svenska båtklubbar.

Förbudet, som börjar gälla den 1 april 2015, ska bidra till att minska övergödningen av Östersjön. Men Transportstyrelsens nya direktiv kan alltså innebära att ideellt drivna båtklubbar försvinner, befarar företrädare för Svenska Båtunionen, som organiserar Sveriges båtklubbar.

Totalkostnaden för en sugtömningsstation och installation uppges kunna röra sig kring flera hundra tusen kronor.

Enligt Thore Hansson, ordförande i Svenska Båtunionens miljökommitté, medför det en allt för stor ekonomisk belastning för många hamnar som drivs ideellt.

– Vanligt folk har råd med en båtplats tack vare de ideella klubbarnas låga avgifter. Nu finns det en risk för att flera av dem läggs ner och startar om som betydligt dyrare kommersiella hamnplatser, säger han.

Från Svenska Båtunionens sida hade man velat ha längre tid på sig att för att ha råd med den nya utrustningen.

– Då hade klubbarna kunnat fördela en höjning av medlemsavgiften på ett antal år, säger Thore Hansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".