Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Just nu
Järnvägsbommar ur funktion: Väg 34 mellan Blomstermåla och Sandbäckshult avstängd
Oskarshamn

Inga långsamma natturer med Gotlandsfärjan

Publicerat måndag 3 juni 2013 kl 14.03
Gotlandsfärja med S:ta Karins ruin i förgrunden. Foto: Filip Joelsson/SR Gotland

Trafikverket har nu besvarat en rad frågor om den pågående upphandlingen av Gotlandstrafiken. Bland annat om det är möjligt att en färja avgår från Oskarshamn halv tolv på natten för att lägga till i Visby kvart i fem på morgonen. Men även om det skulle bli miljövänligare med långsammare natttur så säger Trafikverket nej med tanke på kravet om restid.

Enligt frågeställaren skulle den lite längre natturen minska utsläppen och vara bekvämare för passagerarna, utan att det gör skillnad för godstransporterna. Men Trafikverket håller alltså hårt på regeln om att resorna enligt dem max får ta fyra timmar och fem minuter.

Myndigheten har också fått frågan om alla bildäck måste ha plats för godstransporter, eller om det går att ha särskilda personbilsdäck som inte har plats för lastbilar. Svaret är att om bara godstransporterna får plats kan färjan som används från år 2017 och det får plats tillräckligt med personbilar så får den som sköter trafiken lösa det på sitt sätt.

Krav på el i hamnen

Trafikverket har på en annan fråga svarat att fartygen måste anslutas till el i land när de ligger vid kaj i Visby. Det är Visby hamn som skrivit till Trafikverket att det finns en dom från Miljödomstolen om att kajläge 5-7 ska utrustas med landanslutning för el och den måste man börja använda senast ett år efter att det nya avtalet börjar gälla år 2017.

När det gäller hur många passagerare som ska kunna resa mellan Visby och Nynäshamn svarar Trafikverket att kravet minst dagens nivå, och det behöver inte finnas plats för mer än 5 800 passagerare per dygn, men om det är fler som vill resa så får man använda färjor som kan ta fler passagerare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".