Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Öland

Varken AD eller JO prövar Marcins Wilks fall

Publicerat onsdag 5 juni 2013 kl 14.38
Foto: Sigrid Edsenius/Sveriges Radio

Arbetsdomstolen kommer inte ta upp fallet med den polske gästarbetaren Marcin Wilk som stämde Ölands djurpark under förra året. Inte heller Justitieombudsmannen kommer pröva Marcin Wilks klagomål på Diskrimineringsombudsmannens, polisens och Arbetsmiljöverkets handläggning av hans ärende.

Marcin Wilk hävdade att han hade blivit diskriminerad på Ölands djurpark både genom lägre lön och sämre arbetsförhållanden på Ölands djurpark.

Kalmar tingsrätt har tidigare meddelat att de inte prövade frågan om diskriminering eftersom det redan var preskriberats, alltså att det gått för lång tid för att saken skulle kunna prövas. Men det beslutet visade sig senare vara felaktigt. Marcin Wilk överklagade till Arbetsdomstolen. Men Arbetsdomstolen kommer inte pröva hans fall, trots att tingsrätten inte prövat frågan om diskriminering och trots att Ölands djurparken gått med på att inte åberopa att preskriptionstiden gått ut.

Arbetsdomstolen skriver:

"Att tingsrätten kan ha bedömt en delfråga felaktigt medför emellertid inte att det finns skäl att meddela prövningstillstånd, såvida bedömningen inte påverkat tingsrättens domslut. Arbetsdomstolen har således att göra en bedömning av om det finns anledning att tvivla på riktigheten i tingsrättens domslut"

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".