Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kalmar län

Stora teleproblem slog ut färdtjänsten

Uppdaterat tisdag 11 juni 2013 kl 17.58
Publicerat tisdag 11 juni 2013 kl 09.24
Två fel i Telias nät stoppade telefoni och bredband
(1:36 min)
Färdtjänstens system slogs ut av datastrulet. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio.

Två oberoende fel i Telias nät slog mot fasta telefoner, mobiltelefoner och datatrafik i flera av Kalmar läns kommuner under tisdagen. Samtidigt slogs färdtjänstresorna ut hos KLT, bankomater fungerade inte och telefonväxlar och internetuppkopplingar lade av.

Hårdast drabbade var Oskarshamn, Högsby, Mönsterås, Västervik och Vimmerby.

På förmiddagen började den fasta telefonin att fungera igen i Oskarshamn, Högsby och Mönsterås. Däremot fungerade inte den mobila telefonin ännu, men operatören jobbar på att lösa problemet.

Två olika fel

Enligt Telias presstjänst rör det sig om två fel som är oberoende av varandra:

  • Den fasta telefonin beror på ett elavbrott i en telestation. Omkring 3 000 Teliakunder ska ha drabbats.
  • Bredbandet strular på grund av ett fel i en utrustning. Omkring 4 000 Teliakunder ska ha drabbats. Vid 15-tiden var bredbandet tillbaka.
  • Ytterligare ett fel har slagit ut en basstation för mobiltelefoni. Det är oklart om det har med elavbrottet att göra. Främst påverkas mobilkunder i Mönsterås, Oskarshamn och Högsby.

Datatrafiken till flera banker i Västervik slogs också ut. Hos Tjustbygdens sparbank fungerade bland annat inte bankomater.

– Det är helt nere. När jag gick på lunch så fungerade ingenting, säger en anställd på banken.

Sjukvården har också påverkats – eftersom växeln inte har kunnat koppla vidare samtal.

100 resor i timmen ställdes in

Färdtjänst- och sjukresor drabbades också. Ungefär 100 till 200 beställda resor i timmen kunde inte skickas ut till förarna.

– Förbeställningar hänvisas till att ringa tillbaka senare och följa utvecklingen via klt.se och ltkalmar.se, skriver landstingets pressekreterare Rolf Asmundsson i en kommentar på P4 Kalmars nyhetssajt.

– KLT har även skickat fram fordon till sjukhusens entreer för att kolla om det sitter resenärer där som är färdigbehandlade och vill hem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".