Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Skattepengarna i Almedalen

Oskarshamn bjöd på vin i Almedalen

Publicerat tisdag 25 juni 2013 kl 05.08
Kommunalrådet Peter wretlund om Oskarshamns satsning i Almedalen
(1:40 min)
Almedalen. Foto: Helena Bremberg/SR Gotland

När politikerveckan i Almedalen drar igång om några dagar har också flera kommuner skickat dit sina politiker och tjänstemän. För Oskarshamns kommun landade notan på 100.000 kronor förra året. Bland annat ordnades ett mingel där skattepengar gick till mat, vin och öl till besökarna.

Bland alla de över 1000 utställare som förra året anordnade seminarium och föreläsningar på politikerveckan i Almedalen så finns också några kommuner som försöker nå ut med sitt budskap.

En av de 16 det handlar om är Oskarshamn som förra året höll ett seminarium om bland annat mervärdet dom fick av att ha arbetat med slutförvaret av vårt kärnavfall. I anslutning till det hölls också ett särskilt mingel som deras inhyrda konsult fick i uppgift att handla mat och dryck till.

– I samband och i anslutning till vårt seminarium och våra samtal så anordnar vi ett mingel för våra gäster och då bjuder vi på lokal mat och vi bjuder också i enligt med våra riktlinjer möjligheten att ta ett glas vin eller öl till detta, säger kommunalrådet Peter Wretlund (S).

Och det känns rätt att skattepengar går till att bjuda mingelgäster i Almedalen på vin?

- Ja, så länge det sträcker sig till denna rimliga kostnad så tycker jag att vid ett enstaka tillfälle så känns det klart helt OK.

Oskarshamns egen redovisning av Almedalssatsningen visar 32 personer kom till minglet där inköpen gick på knappt 9000 kronor. Över 30.000 kronor fick konsulten själv för sina insatser.

– Han har bidragit med att arrangera seminarier, han har bidragit med en del kontaktskapande åtgärder, krattat mangegen för oss i dessa arbeten.

Är det väl satsade pengar som ni inte kunnat lösa annars?

– Väldigt svårt att mäta, men vi har rott hem Gotlandstrafiken, så det här är väl motiverat.

I totala notan 100.000 för Oskarshamn Almedalssatsning ingick också kostnaden på 40.000 kronor för att hyra ett hus och en lägenhet för de nio deltagarna, där fyra var chefer som var där för att få kompetensutveckling på de många gratis seminarium som ordnas av andra aktörer.

– Här kan vi få till väldigt mycket av ett smörgåsbord av kunskap, säger Peter Wretlund.

Av de fem kommuner i Kalmar län som förra året hade kostnader för Almedalen är det dominerande inslaget just att låta några i kommunledningen ta del av de seminarier som ordnas och nätverka som det heter.

– Om man är lite effektiv den här veckan så så motsvarar den i stort sett sex veckors arbete, det är min bild, säger Harald Hjalmarsson (M), kommunalråd i Västervik.

De som satsar på bara kompetensutveckling, att se och lära, har oftast ganska blygsamma kostnader. Västerviks nota hamnade på 1000 kronor i totalt då endast kommunalrådets resa till och från ön belastade skattebetalarna.

Oskarshamns kommun kostnader är klart högre än någon annan kommun i Kalmar län, då de är den enda som haft egna seminarier.

Enligt deras redovsning av Almedalsveckan besökte 45 personer Oskarhamns seminarium som bland annat handlade om mervärdet av arbetet med slutförvaret av kärnavfallet och strandskyddsfrågan.

Apropå "minglet" står det att "viktiga kontakter etablerades med bl a Göteborgs hamn" och i ett svar på P4 Kalmars frågor skriver kommunens marknadschef Ted Lindqvist att "uppföljningen visar samtliga deltagare knöt viktiga kontakter under veckan och huvuddelen av dem anser att kommunens kostnad för den egna medvverkan är motiverad".

Peter Wretlund är övertygad om att Oskarshamn kunnat dra nytta av att finnas med som en av nära 1000 arrangörer som förra året anordnade seminarium och föreläsningar på politikerveckan i Almedalen och kommer återvända dit i år.

– Vi kan ju stänga in oss också och jag tror inte att det hade varit särskilt framgångsrikt när det gäller Gotlandstrafiken bland annat. I det här fallet sover jag oehört gott.

I år satsar Oskarshamn kommun åter igen på eget seminarium med efterföljande mingel enligt liknande koncept som i fjol. Temat för i år är just bland annat färjetrafiken.

Kommunernas kostnader för Almedalen 2012:

(avrundat till jämna tusental)

Oskarshamn: 100 000 kronor
Nybro: 21 000 kronor
Vimmerby: 9 000 kronor
Kalmar: 7 000 kronor
Västervik: 1 000 kronor
Övriga: 0 kronor

Not: Kommunalråd kan ha åkt till Almedalen för någon annans räkning än kommunen, så är fallet med Roland Åkesson (C), kommunalråd i Mönsterås.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".