Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
kalmar län

Unionen chattade om sommarjobben

Publicerat torsdag 13 juni 2013 kl 15.00
Foto: Scanpix

Fackförbundet Unionens ombudsman Kent Karlsson satt hos P4 Kalmar och svarade på lyssnarnas frågor om sommarjobben. Får du rätt lön? Hur lång arbetstid ska du ha? Ta del av svaren under "Läs mer". Chatten är nu stängd.

Niklas Skagerlind: Hej och välkomna till dagens chatt med Unionens Kent Karlsson.

15:04, 13 June 2013

Niklas Skagerlind: Kent Karlsson tillsammans med Frans Haraldsen, båda från Unionen, på väg in i studion.

15:05, 13 June 2013

Niklas Skagerlind:

Alldeles strax börjar våra gäster svara på era frågor. Fortsätt skicka......

15:16, 13 June 2013

Lunar: Spelar ålder någon roll för lönen? Vissa äldre kollegor, som är slappare än mig, har mycket högre lön trots att vi jobbar i samma butik.

Kent Karlsson: Hej Lunar. I rekommendationerna finns en brytpunkt vad gäller lönen vid 18 år. Kolla avtalet på Handels som är det avtal som gäller för butiker. Vad gäller dina kollegors prestationer är din närmaste chef ansvarig för detta. Det är hen som får hantera denna fråga.

15:23, 13 June 2013

Tobias: Jobbar i butik. Förra sommaren tvingade chefen mig att gå tillbaka till butiken för att vi inte hade hjälpt en kille som jobbar i gatuköket bredvid (samma ägare). Får man göra så? Vi i butiken har ju inte ansvar för gatuköket liksom, mer än att vi snackar då och då. Vad gäller där?

Kent Karlsson: Hej Tobias. Jag förstår inte frågan riktigt, men generellt gäller det att vara tydlig i avtalet om vad som är dina arbetsuppgifter. Arbetsgivaren har stor rättighet att leda och fördela arbetet vilket gör att din arbetsskyldighet kan omfatta både butiken och kiosken. Återigen, tydlighet i avtalet är mycket viktigt.

15:27, 13 June 2013

Kalle Andersson: Hej! Har några kompisar som jobbar på somrarna men får inte vik längre än 11 månader eftersom de blir utlasade. Sedan anställs nya vikarier som jobbar med samma arbetsuppgifter. Vilka rättigheter har de? Vad kan man säga till arb.givaren? De hoppas på jobb också efter sommarn.

Kent Karlsson: Rättigheten till tillsvidareanställning (som du skriver om) regleras av kollektivavtal samt lagen. Om arbetsgivaren sätter en sådan här metod i system för att kringgå god sed i arbetslivet bör du kontakta den fackliga organisation som har avtalet inom det arbetet det gäller. Det går med gällande lagstiftning att använda olika anställningsformer men lagen har blivit tydligare. Max 24 månaders visstid gääller sedan ska man erbjudas tillsvidareanställning, Obs! Det kan se annorlunda ut på arbetsplatser som har kollektivavtal.

15:34, 13 June 2013

Anders: Om man har en dotter som ska jobba i klädaffär i sommar, vad är då absolut lägsta timlönen tycker du?

Kent Karlsson: Hej Anders! Det beror lite på hur gammal dottern är men Handels rekommenderar lägstalöner under 18 år på ca 77 kr i timmen och över 18 ca 111 kr i timmen. Kolla också att arbetsgivaren har kollektivavtal för där kan lägstlönen stå samt att OB-tillägg tillkommer på arbetstid på kvällar samt helger. Semesterersättningen är inte inbakad i lönen utan tillkommer på detta.

15:38, 13 June 2013

Lunar: Jag undrar: vad är en rimlig lön inom butik/handel för en sommarjobbare, utan tidigare erfarenhet?

Kent Karlsson: Lunar, se svaret till Anders.

15:39, 13 June 2013

Maria: Äntligen har min 17-åring fått ett sommarjobb. Men jag är kluven. Han jobbar själv i en kiosk, ibland uppemot 6 timmar. Han kan inte ens gå på toaletten utan att ringa dit mig eller nån kompis som vaktar kassan under tiden. Jag vill ju inte att han upplevs som "besvärlig" och blir av med jobbet - men samtidigt känns det ju inte ok... Jag själv hade ju inga rättigheter heller på mina första sommarjobb. Det är kanske så här det går till i "näringskedjan"??

Kent Karlsson: Hej Maria! Kul att din son har fått jobb! Lagstiftningen säger att en person som är under 18 år skall ha en rast senast efter 4,5 timmars arbete. Dessutom ska man kunna göra kortare pauser för att kunna t.ex. gå på toaletten. I ett fall som detta skulle en tillfällig stängning av kiosken kunna vara en lösning för paus och rast. Lagstiftningen säger också att personer mellan 16-18 år inte får arbeta ensam där det finns kontanthantering eller rånrisk. Återigen kolla igenom hans avtal samt schema. Prata med arbetsgivaren om säkerhet och rastbehov. Det vi hänvisar till är de lagar som finns om minderåriga i arbetslivet.

15:47, 13 June 2013

Moa: Min chef vill att vi ska dela ut reklamlappar å sätta på bilarna på alla parkeringar på vägen hem från jobbet. ja blir skitarg för ja har ju inte betalt för de men min kompis tycker inte vi ska bråka me han. va ska ja göra?

Kent Karlsson: Hej Moa! All tid som arbetsgivaren vill att du utför uppgifter för dennes räkning är arbetstid. I detta fall bör arbetet sättas upp inom den arbetstid ni kommit överens om.

15:49, 13 June 2013

Sophian: när ska man få sitt anställningsbevis??? är det efter att man börjat, eller före??

Kent Karlsson: Hej Sophian! Lagen säger följande: Om anställningen är längre än tre veckor, skall man få det senast efter en månad från det man börjar arbeta.

15:51, 13 June 2013

K. K.: Vad är unionen för nåt? Är ni flera fackförbund eller?

Kent Karlsson:

Hej K.K! Unionen är ett fackförbund. Det är Sveriges största fackförbund för privata tjänstemän.

15:54, 13 June 2013

Tobias: Har en annan fråga också. En gång sade min arbetsgivare till mig att vi skulle vakta en drogpåverkad man. Visst, vi var några killar, men det kändes inte som att det ingick i våra arbetsuppgifter. Men det är svårt att käfta ifrån? Vad skulle vi ha gjort?

Kent Karlsson: Det är svårt att säga vad som gäller i ditt specifika fall. Men generellt kan man säga att säkerheten alltid går först. Det bör finnas rutiner och policys kring säkerhet på varje arbetsplats. Om du upplever hot eller våld är det bättre att dra sig undan. Ta upp säkerhetsfrågan med din arbetsgivare så ni vet vad som gäller mellan er.

15:58, 13 June 2013

Niklas Skagerlind:

Tack för alla era frågor! Nu låter vi Kent svara på de frågor som återstår att svara på.

16:00, 13 June 2013

Flurpen: Vad finns det för möjligheter att engagera mig fackligt? Vad får jag ut av det?

Kent Karlsson: Hej Flurpen! Vilket härligt namn! Det är två olika ingångslägen kan man säga. Om du har en fackklubb på din arbetsplats kontaktar du den. De i sin tur kan engagera dig i ditt lokala fackliga arbete. Om det inte finns nån klubb kontaktar du det fackförbund som organiserar er verksamhet. I båda fallen kan du få stor insikt i ditt företag och stor möjlighet att påverka din arbetsituation samt större möjlighet att föra din arbetsplats framåt och på köpet få stor personlig utveckling.

16:03, 13 June 2013

Albin: Hej! Jag är 17 år och ska jobba som fastighetsskötare/trädgårdsmästare i sommar. Vad borde jag tjäna i timmen?

Kent Karlsson: Hej Albin. Det är Fastighetsanställdas förbund som har koll på allt som rör denna typ av tjänst. Ring till dem eller kolla på deras hemsida så får du svar. Nånstans mellan 75-85 kronor per timme är normalt i andra yrkesområden. Din erfarenhet samt ansvar gör att lönen kan variera.

16:06, 13 June 2013

Den Trevliga Killen: Är lite nyfiken på vilket som är det vanligaste sommarjobbet för ungdomar idag. Är det telefonsäljare eller jordgubbsplockare som på bilden?

Kent Karlsson: Hej Den Trevliga Killen! En av de största arbetsgivarna för sommararbetande ungdomar är Kommun och Landsting. De i sin tur har många olika verksamhetsområden. Om vi får gissa tror vi på omsorg eller serviceyrken. Men det finns ingen statistik som vi har sett. Kanske finns det på nätet?

16:09, 13 June 2013

Måsen: Hur gör man när arbetsgivaren inte vill ge mig den lönen som jag borde ha då? och hotar med att jag får gå om jag inte accepterar det han erbjuder?

Kent Karlsson:

Hej Måsen! Eftersom lönesättningen är individuell blir det svårt att göra någonting åt detta om det inte är brott mot avtal. Kolla är arbetsgivaren har kollektivavtal. Då kan du hävda din rätt annars finns ingen reglering alls på lägsta lön.

16:22, 13 June 2013

K. K.: Varför ska jag vara med i ett fack? Kan jag inte förhandla själv med chefen?

Kent Karlsson: Självklart kan du förhandla själv med chefen men eftersom fackförbunden tecknar avtal, utbildar i dem och har specialister blir din förhandlingsposition starkare med kunskap och stöd. Hos och oss på Unionen samt många andra fackförbund kan du även i ditt medlemskap gå kurser i hur du blir en bättre löneförhandlare. Givetvis finns det mycket andra kurser och medlemsförmåner också. Kunskap och att arbeta tillsammans ger oerhörd styrka.

16:27, 13 June 2013

Kent Karlsson: Tack för idag!

16:27, 13 June 2013

Niklas Skagerlind: Vi tackar Kent för alla svar.

16:28, 13 June 2013

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".