Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i ett batterilager med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledare uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus.
(Publicerat idag kl 12.55)
Kalmar län

Beslut nästa vecka om vargen får skjutas

Publicerat torsdag 13 juni 2013 kl 15.30

I början av nästa vecka fattar Naturvårdsverket beslut om huruvida det blir skyddsjakt på vargen som under den senaste tiden rivit flera får i norra Kalmar län. LRF har ansökt om att vargen ska skjutas och länsstyrelsen har också ställt sig bakom.

– Vi har en viltvårdsdelegation som har tagit fram riktlinjer för hur vi ska hantera frågan och när vi tittar på ansökan så visar det sig att den uppfyller flera av de här riktlinjerna, säger Jonas Tenje på länsstyrelsen.

Förra året sköts 17 vargar i skyddsjakt i Sverige. På flera håll i landet är det länsstyrelserna själva som får ta beslutet men i Kalmar län där vargfrågan inte är lika frekvent är det naturvårdsverket som bestämmer.

Enligt vilthandläggaren där Göte Hamplin tittar de på hur många angrepp det handlar om och inom vilket område, men beslutet påverkas också om gjorts tillräckligt för att lösa problemet på annat sätt. Skyddsjakt är den sista utvägen när man inte lyckas skrämma bort vargen, förflytta den eller hindra den med rätt sort stängsel vilket ofta saknas i södra Sverige.

– Dom flesta stängsel är ju uppsatta för att förhindra att tamdjuren ska ta sig ut inte för att förhindra att rovdjuren ska ta sig in. Därför är de ju också i det skicket så alla håller inte av att hålla rovdjuren ute, säger Göta Hamplin.

Det finns möjlighet att få bidrag att sätta upp elstängsel.

2011 avslog totalt 20 förfrågningar om skyddsjakt, 9 bifölls, av antingen naturvårdsverket, eller länsstyrelserna i de fall de haft delegation på att avgöra fallen. Samtidigt var det det året licensjakt på varg.

En grupp på Naturvårdsverket ska diskutera ansökan från LRF Sydost om vargen i Kalmar län första gången i morgon.

– I morgon eftermiddag går vi igenom ansökan och länsstyrelsens yttrande och så gör vi en samlad bedömning av vad som gjorts och inte gjorts. Något beslut tar vi inte i morgon utan det blir nog i början av nästa vecka. Vi försöker göra det så fort som möjligt, säger Göta Hamplin.

De senaste vargangreppen på tamdjur i Kalmar län

De senaste vargangreppen på tamdjur i länet enligt länsstyrelsen:

10/6: Vargangrepp i Bråhult. En tacka dödad utanför sin beteshage. 30 km sydsydväst om förra tillslaget.
4/6: Vargangrepp vid Gölpefall. Minst 4 döda får, ett skadat och ett saknat. 5 km sydost om Hjorted.
1/6: Vargangrepp i Långvik 17 km NO Gölpefall. 3 döda baggar och en svårt skadad som senare avlivades. 6 km söder om Västervik.
27/5: Vargangrepp i Gölpefall. 7 döda får och 6 svårt skadade som senare avlivades. 5 km sydost om Hjorted.
14/5: Vargangrepp i Djursvik. Två tackor dödades och en fick avlivas p.g.a. svåra skador.

(Källa Länsstyrelsen i Kalmar län)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".