Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kalmar län

Toppmoderna labb ger bättre vård för hjärtpatienter

Publicerat torsdag 20 juni 2013 kl 08.36
1 600 undersökningar under ett år
(1:42 min)
1 av 5
Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio.
2 av 5
Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio.
3 av 5
Ett nytt tak släpper in luft på PCI-laboratoriet. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio.
4 av 5
Särskilda regler gäller innanför cirkeln på PCI-laboratoriet. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio.
5 av 5
Tobias Fagergård, avdelningschef på hjärtavdelningen vid länssjukhuset, visar det nya PCI-laboratoriet. Foto: Tobias Sandblad.

Två nya PCI-laboratorium gör att länssjukhuset i Kalmar nu kan göra än mer för patienter som drabbas av hjärtinfarkt. P4 Kalmar har fått se på de nya lokalerna som ger möjlighet till fler ballongvidgningar och nya möjligheter för länets hjärtpatienter.

Den ena lokalen har varit i drift sedan i februari, den andra i ett par veckor.

När P4 Kalmar besöker det toppmoderna laboratoriet lyser det ett rött och grönt sken som ska ge en bättre arbetsmiljö åt personalen i laboratoriet som i grunden ser ut som en operationssal med en brits för patienten i mitten, och där personalen i ett rum med monitorer intill kan övervaka såväl det här som det andra nya laboratoriet.

– Tillgängligheten för våra patienter ökar väldigt mycket, säger Tobias Fagergårdh, avdelningschef på hjärtavdelningen.

Kostar 33 miljoner

För två år sedan gav landstingspolitikerna klartecken till investeringen som går på 33 miljoner kronor för att dels bygga ett nytt PCI-laboratorium och även att renovera det gamla.

Senaste året gjordes omkring 1 600 undersökningar av patienters kranskärl och 800 hade så förträngda kärl att det gjordes ballongvidgningar av kärlen, det vill säga att läkarna för in en ballong i kärlet som vidgas när ballongen blåses upp.

Ökat behov

Behovet av ballongvidgningar av patienter som kommer in med akut hjärtinfarkt har ökat. De nya laboratorierna gör det möjligt att öka kapaciteten framöver men också att göra helt nya ingrepp.

– Ja vi räknar med att under hösten ta över pacemakerinläggningen, säger Tobias Fagergårdh.

Hårt tryck

Trycket är just nu stort på länssjukhuset från patienter med hjärtbesvär och den tänkta invigningen dagen innan midsommarafton skjuts fram då personalen måste lägga all sin tid på patienterna.

– Vi har haft en ovanligt stor ansamling av patienter de senaste dagarna.

Hur viktig är satsningen för länssjukhuset?

– Det är ett oerhört prioriterat område, men framförallt är det ett viktigt område för befolkningen, det här är en fråga om ökad överlevnad för folk som får hjärtinfarkt och med bra utrustning och standard så kommer vi kunna höja nivån ytterligare på den vården.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".