Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kalmar län

Staten omdiskuterad storägare av skog i länet

Publicerat fredag 21 juni 2013 kl 06.41
Sveaskog länets största skogsägare
(1:35 min)
1 av 3
Landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) Arkivfoto: Cecilia Bergil/Sveriges Radio
2 av 3
Lista: De största skogägarna i Kalmar län 1-50
3 av 3
Lista: De största skogägarna i Kalmar län 51-100

Staten är den största skogägaren i både Kalmar län och Småland. Men åsikterna går isär om vem som är bäst på att ta hand om skogen, staten eller privata aktörer. Genom Sveaskog och Naturvårdsverket äger staten över 80 000 hektar skog i vårt län. Det betyder att statens skogar skulle täcka hela Mörbylånga kommun, och en bit av Borgholm om de placerades på Öland.

Det finns delade meningar om hur statens ägande ska se ut, om den ska bli större eller mindre.

Eskil Erlandsson som är landsbygdsminister vill se en liten minskning, men menar att staten behöver ha mycket skog.

– Riksdagen och regeringen har ju varit överens om att staten ska äga en del skog av lite olika skäl. Ett skäl kan vara att det nu och då behöver bytas mark för att ett samhälle ska expandera, eller en väg dras fram, naturreservat  eller andra skydd ska åläggas ett område och då är det bra att ha mark att byta med. 

Om du är ute och plockar svamp, vandrar, eller rider i skogen så är det troligt att du hamnat i statens skogar någon gång. Här i länet ägs 7,5 procent av alla skog av staten. Trots en del utförsäljningar de senaste åren.

Men det finns en diskussion om vem som är bäst på att förvalta skogen, om det är staten eller privata skogsbrukare.

En fjärdedel räcker

Bengt-Anders Johansson som  är moderat riksdagsman från Smålandsstenar. Han äger själv skog och är vice ordförande i riksdagens miljö- och jordbruksutskott.

Han är kritisk till statens stora skogsinnehav . Det handlar om fyra miljoner hektar i hela landet. Så mycket behövs inte för att ha  bytesmark vid till exempel vägbyggen eller reservatsbildningar..

– Jag är övertygad om att man utan vidare kan sälja 75 rpocents av sveaskogs marker utan att dfet påverkar den möjligeheten 

Bengt Anders Johansson moderaterna som alltså vill gå snabbt fram med att sälja ut statlig skog.

Gemensam resurs

Men utförsäljningsivrarna får mothugg. Naturskyddsföreningen är visserligen kritiska till hur staten och Sveaskog sköter sig, bland annat när det gäller skötseln av naturreservat och om frågan om vilken och hur mycket skog som ska bli reservat.

Men trots det är en utförsäljning är inget att sträva efter, enligt  säger Karin Åström, vice ordförande i Naturskyddsföreningen

– Det här är ju en gemensam resurs vi har i de här skogarna och vi tycker man ska ha ett aktivt agerande när det gäller den statliga maken och verkligen använda den för att nå våra naturvårdmål.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".