Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Målerås

Mördade sin mamma i Målerås – hovrätten skärper domen

Uppdaterat torsdag 27 juni 2013 kl 11.10
Publicerat torsdag 27 juni 2013 kl 11.07
Åklagaren: "Svårt att bortse från hans erkännande"
(1:52 min)
Arkivfoto: Viktor Blomberg/Sveriges Radio.

Göta hovrätt skärper tingsrättens dom mot den 44-årige man som mördat och begravt sin mamma i Målerås förra sommaren. Han döms till 16 år fängelse. Kalmar tingsrätt hade dömt honom till 15 års fängelse honom för mordet och dessutom brott mot griftefriden.

Det var i slutet av juli förra året som den 44-årige mannen misstänks ha mördat sin mamma i Målerås utanför Nybro. Mannen har berättat hur han sedan begravde mamman under en altan i trädgården genom att hälla jord över henne. Efter det städade han inomhus och reste iväg. Först ett par dagar senare ringde mannen till polisen och berättade att han hittat sin mamma mördad.

Under den utredning som sedan följde har mannen lämnat olika uppgifter. Till en början nekade han till att ha dödat, men under den rättspsykiatriska undersökningen av honom berättade han om hur han mördat sin mamma, för att sedan ta tillbaka sitt erkännande.

Dator hade viktiga spår

Polisen har hittat en del av den bevisning som blivit avgörande för utredningen i skogen, bland annat handlar det om en nedblodad matta som visade var mordet hade begåtts och en dator som visade att mannen dagarna efter mordet gjort googlesökningar som "psykisk störning mord" och "frikänd mord".

Under den rättspsykiatriska utredningen som gjordes berättade mannen först att han mördat mamman med en hammare. Under tingsrättsförhandlingarna ändrade han sedan först mordvapnet till en kristallvas för att sedan ytterligare ändra sig och nu förneka mordet på nytt.

Under den rättspsykiatriska utredningen som gjordes berättade mannen först att han mördat mamman med en hammare. Under tingsrättsförhandlingarna ändrade han sedan först mordvapnet till en kristallvas för att sedan ytterligare ändra sig och nu förneka mordet på nytt. Under hovrättsförhandlingarna har mannen lämnat nya uppgifter om orsakerna till att han gjort googlesökningarna på nätet. Han har också lämnat ytterligare förklaringar till varför han erkände mordet under den rättspsykiatriska utredningen. Enligt hovrättsdomen har mannen uppgett att han blivit manipulerad av läkaren att erkänna mordet, något som tillbakavisats av läkarna. Under hovrättsförhandlingarna har han också tagit tillbaka uppgifter om sitt förhållande till mamman som han tidigare beskrivit som mycket dåligt.

Hovrätten skärper straffet

Hovrätten konstaterar i sin dom att mannen haft motiv till mordet och befunnit sig på brottsplatsen. Domstolen menar också att det erkännande som mannen sedan tagit tillbaka stämmer väl överens med det som i övrigt beskrivits kring mordet.

Hovrätten skriver i sin dom att mordet har begåtts mot en person som var förhållandevis försvarslös och att kvinnan vid mordet måste ha lidit eftersom hon blivit slagen med ett tillhygge 20 gånger och att det finns tecken på att hon har försökt försvara sig. Mannen har sedan dessutom skändat kroppen genom att klä av och begrava den. De här försvårande omständigheterna gör att hovrätten dömer honom till ett längre fängelsestraff än det som tingsrätten hade beslutat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".