Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Hultsfred

Sensias kunder i Hultsfred listas på nya hälsocentraler

Publicerat torsdag 27 juni 2013 kl 13.03
Detta gäller för dig som varit listad hos Sensia
(6:21 min)
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.

Redan på fredagen stänger Sensias hälsocentral i Hultsfred. Där kommer 2 300 personer som varit listade hos Sensia att få ett brev där det framgår vilken hälsocentral som de passivt blivit listade på istället. Sensias företagshälsovård finns däremot kvar – och drivs vidare precis som vanligt.

– Sensia har meddelat oss att de inte kan garantera den medicinska säkerheten i Hultsfred från och med måndag, berättar landstingets planeringschef Sofia Barakat.

Hur kan avtalen vara utformade så – att ett företag så snabbt kan säga att de inte kan garantera säkerheten?

– Det finns specifika skrivningar när det gäller konkurs. Där har vi (läs: landstinget) möjlighet att häva avtalet om man inte kan hantera sina plikter.

Hur klarar ni av att hantera det plötsligt ökade trycket som uppstår nu när Sensias hälsocentraler försvinner?

– Det jobbas för fullt nu för att få folk på plats som kan säkra detta. Landstinget har alltid ett sistahandsansvar. Man måste se till att alla invånare får den vård som behövs. Det innebär att de enheter som ligger närmast får ett antal fler invånare listade på sig – och får troligtvis ett ökat tryck.

Hultsfred:

Detta händer nu för de som varit listade hos Sensia i Hultsfred:

  • I början av nästa vecka får patienterna i Hultsfred ett brev där de får veta vilken hälsocentral i närheten som de blivit listade på automatiskt.
  • Det går också att själv välja en annan hälsocentral. Då vänder du dig till den enhet du vill välja.
  • Vill man följa med en speciell läkare, går det bra att vända sig till landstinget (växelnummer 0480-84 000) och fråga om läkaren nu jobbar någon annanstans i Kalmar län.

Kalmar:

Detta händer nu för de som varit listade hos Sensia i Kalmar:

  • Sensias hälsocentral drivs vidare av en konkursförvaltare, åtminstone juli månad ut. Därefter är det oklart vad som händer. Landstinget kommer att gå ut med mer information, så fort det blir aktuellt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".