Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kalmar län

Musslor kan vara lösning på miljöproblem

Uppdaterat onsdag 3 juli 2013 kl 17.22
Publicerat onsdag 3 juli 2013 kl 17.21
Foto: Christine Olsson/Scanpix

Musslor kan både minksa övergödningen i Östersjön och ge oss fordonsbränsle. Beräkningar gjorda av länsstyrelserna visar att cirka 5 500 hektar musselodling längs med Östersjöns kust skulle kunna göra att Sverige uppfyller sina miljömål för Östersjön. Samtidigt visar försök på Linnéuniversitetet att odlade musslor kan vara intressanta för biogasproduktion.

– Tittar man enbart på potentialen i det organiska materialet så är det definitivt ett bra resultat, säger Ulrika Welander, lektor på Institutionen för bygg- och energiteknik på Linnéuniversitetet.

Lika bra som gödsel

Förenklat räknas metanpotentialen ut genom att undersöka hur många kubikmeter metangas som kan utvinnas ur, exempelvis, ett kilo musslor. Försöken görs för att se om musslor kan användas till produktion av biogas. Och resultaten visar att musslor har minst lika bra metanpotential som matavfall och nötflytgödsel.

Internationellt samarbete

Samtidigt görs odlingsförsök av musslor på ett par ställen i Östersjön. Odlingsförsöken görs för att testa förutsättningarna för storskalig musselodling längs Östersjöns kust. Odlingarna drivs av att det internationella projektet Aquabest och Kalmarsundskommisionen – som bland annat består av länets kustkommuner, Linnéuniversitetet och regionförbundet. Tillsammans vill de skapa ett hållbart vattenbruk.

Motverka övergödning

Tanken är att musselodlingarna ska motverka övergödning som orsakas av för mycket näring i vattnet. Musslorna filtrerar och renar vattnet från bland annat kväve och fosfor. Sedan skördas musslorna för att få bort näringen från vattnet.

Carolina Gunnarsson arbetar med miljö och hållbar tillväxt på regionförbundet. Hon ser gärna att man använder de skördade musslorna från odlingarna till framställning av biogas. Om någon vill betala för det.

– När vi tittar på att göra biogas av vass så har KTH visat att det är samhällsekonomiskt lönsamt. Men däremot är det inte företagsekonomiskt lönsamt, säger Carolina Gunnarsson.

Borde man inte kunna skaka fram pengar om det är bra för miljön?

– Det handlar väldigt mycket om politiska styrsystem. Eftersom inte de kommersiella krafterna räcker till som de ser ut idag räcker till, så handlar det mycket om politiska styrsystem, säger Carolina Gunnarson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".