Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Målilla

Emådalen tål inte mer regn

Publicerat onsdag 10 juli 2013 kl 06.00
Översvämningarna i Emådalen
(2:02 min)
- Mer regn tål den inte. Patrik Axelsson och Åke Birgersson tittar oroligt ned i forsen i dämmet vid Hagelsrums gård. Foto: Mikaël Wenger/Sveriges radio

Ett år efter senaste stora översvämningarna ibland annat Emådalen och längs Silverån har ännu har inte mycket gjorts för att möta framtida stora vattenflöden. Många intressen står emot varandra och försenar insatser som bygget av vallar och upprensning i vattendragen, trots att nya översvämningar kan hända i stort sett när som helst.

Åke Birgersson på Hagelsrums gård vid Målilla och Patrik Axelsson på Stora Aby nära Mörlunda tittar ned i forsen vid dämmet i Hagelsrum och minns med fasa förra året:

– Det var fjärde gången på tio år, säger Åke, som i likhet med många andra räknar med att det handlar om en bestående klimatförändring med betydligt mer regn. Varje nytt regn väcker obehagliga minnen.

– Det blev ett stort avbräck i foderproduktionen när vattnet dränkte majs, vallar och spannmål och rötterna ruttnade. Skadorna hänger delvis med även i år, summerar Åke. Omkring 1,3 miljoner kronor blev minusresultatet. För det här får bönderna numera ingen skördeskadeersättning, och inga försäkringar går att teckna.

Oro inför i år

– Vi är på tå nu. Det har kommit 100 millimeter regn de senaste tio dagarna, och sjöarna i avrinningsområdet är faktiskt högre nu än samma tid förra året. Det säger Patrik Axelsson, stor potatisodlare på Stora Alby, som fick sluträkna ett bortfall på 2,7 miljoner i nästan en tredjedel mindre skörd, med mindre potatisstorlek som inte gick att sälja som matpotatis och många gröna knölar efter att floden hade sköljt bort jorden.

I år ser situationen ändå mycket ljusare ut, eftersom området har sluppit regn de senaste veckorna, men situationen är skör: marken är mättad med vatten och förra årets vatten slammade igen och packade marken så att vattnet inte sjunker in.

– Vi tål inte mer nu. Det är skarpt läge, säger Patrik och tittar ned i forsen.

Det tar tid

Att arbetet går långsamt fram stod klart när LRF Sydost under tisdagen hade en träff med storbönder på Hagelsrums gård vid Målilla. Jordbruket, kraftproducenter, friluftsliv, fiske och rena naturvårdsintressen som att bevara artrikedomen står helt enkelt ofta emot varandra. Dessutom påverkar olika markägare uppströms och nedströms varandra med sina åtgärder.

Ordföranden i LRF Sydost, Lars-Ove Johansson, som hade kallat till träffen framhöll särskilt åsikten att miljöintressena ibland får gå för långt.

– En mussla ska väl inte få ställa till hur mycket som helst, säger Lars-Ove och anspelar på kampanjerna för att rädda den hotade blåmusslan i vattendragen.

Något hindrar arbetet

Men varför har bönderna inte gjort mer, när redan ett fullt år har gått sedan katastrofen förra året? Var sitter proppen?

– Proppen sitter i vattenregleringarna. De som äger dämmena måste bli snabbare på att släppa på vatten och inte hela tiden ligga på högsta tillåtna nivår, säger Lars-Ove.

– Dessutom har markägarna blivit mycket räddare att göra åtgärder de sista 10-15 åren. Det talas så mycket om miljön och utrotningshotade arter. Men man måste se till helheten och nyttan. Det måste bli lättare att få göra årensningar, säger Lars-Ove.

Länsstyrelsens miljö- och naturavdelning har visserligen fått in en ansökan om att valla in en del av Emån, men enligt avdelningschefen Karin Bergman var den ofullständig, och hon väntar fortfarande på en komplettering i form av den miljökonsekvensbeskrivning som måste göras enligt lagen. När den väl kommer in kan det ändå ta åratal att få något gjort, efter många parter kan överklaga i stort sett allt.

– Det har aldrig tagits ett helhetsgrepp på Emån, säger Karin Bergman, väl medveten om att det är just länsstyrelsen som borde ha stått för det. Självkritik således.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".