Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Öland

Borgholm lovar att vattnet räcker

Publicerat onsdag 17 juli 2013 kl 04.47
Borgholm energi: "Vår beredskap är hög"
(1:53 min)
I Böda Sand uppmanar campingen sina gäster att spara på vattnet. Foto: Janne Rindstig/Sveriges Radio

Vattenverken på norra Öland går just nu på maxfart och inför de kommande helgerna väntar man årets högsta belastning. Situationen är densamma som förra året de här veckorna. Men i år är beredskapen bättre, enligt Borgholms Energi AB.

Förra sommaren gick en pump sönder i Böda vattenverk och campingen stod utan vatten i över ett dygn. Tankbilar fick köra upp från Köpingsvik. I år ska detta inte upprepas.

–  Vår beredskap är god. Förra året hade vi nån sorts all time high i Löttorp på 2500 kubikmeter per dygn som vi aldrig har kört ut tidigare. Men det klarar vi i år vill jag påstå, säger Benny Wennberg, VD på Borgholms Energi.

Reservtank i Böda

Orsaken till att Benny Wennberg känner sig så säker är att man gjort en del förbättringar sen förra året. Böda Vattenverk har fått en extra pump. Dessutom har man öppnat några nya vattenborrhål som ökar vattenflödet till Löttorps vattenverk. För säkerhets skull har Böda camping också försetts med en reservtank vatten om olyckan skulle vara framme.

Uppmanar till sparsamhet

På Böda Camping säger VD Anna Barkevall att man märkt av förbättringarna och att det inte är några problem hittills i vattenflödet. Men man fortsätter att uppmana gästerna att hushålla och spara på vattnet. I år har det kommit upp fasta informationsskyltar om detta på campingen.

"Jag tänker inte spara på vatten"

Likande uppmaningar finns det inte på Kapelluddens camping i Borgholm där Per-Olof Stålberg i brådskan att komma hem till Vänersborg väljer att låta vattnet rinna ur en öppen kran när han sköljer sina tältpinnar.

– Jag betalar ju för vattnet genom campingavgiften. Och inte står det nåt uppslag här heller om att man ska spara. Jag är på semester, jag tänker inte på att spara vatten när jag betalar för det.
– Alla som diskar här, diskar under rinnande vatten, varför skulle inte jag göra det då, säger Per-Olof Stålberg.

Vattenverket går på max

Vattnet på Kapelludden kommer från vattenverket i Köpingsvik, det största i kommunen. Här ligger förbrukningen just nu på 6 800 kubikmeter per dygn, att jämföra med vinterns normalförbrukning på drygt 3000 kubikmeter.

– Trycket ut från vattenverket är max som vi kan hålla, sen är det vårt ledningsnät som sätter ribban på hur mycket vi orkar leverera ut till våra kunder, så en del kan kan uppleva att trycket ändå vissa tider på dygnet är lägre, på grund av att vattnet inte hinner komma fram i ledningsnätet, berättar Roger Lundby som är driftstekniker på vattenverket i Köpingsvik.

2000 kubikmeter vatten per dygn

I Löttorp är vinterförbrukningen bara kring 700 kubikmeter per dygn, vilket är tre gånger mindre än de dryga 2000 kubikmeter vatten som de här varma sommardagarna pumpas ut åt törstiga och svettiga, men samtidigt efterlängtade sommargäster. De flesta jag möter på Kapelluddens camping säger sig inte använda så mycket vatten, men det beror mest på att det är jobbigt att släpa på vattendunkarna.

– Vi dricker mest bärs, så det går inte åt så mycket vatten, säger Rolf Hulterström från Linköing.

– Duschar ni i det också?

– Nä, men det går inte åt så mycket där heller, man har bara tre minuter på sig att duscha, så det går undan.

– Så det är restriktioner på vattenanvändningen, vad tycker du om det?

– Ja det är väl helt OK, säger Rolf från Hulterström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".