Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kalmar

Stora brister inom psykiatrivården

Publicerat torsdag 18 juli 2013 kl 06.00
Eva Pleijel. Foto: Landstinget i Kalmar län

Personalen inom psykiatrivården i Kalmar län ser stora och akuta brister på sina arbetsplatser, både vad gäller patientsäkerheten och arbetsförhållandena i stort. Och trots att de anställda i en liknande enkät förra året svarade på samma sätt vet fortfarande inte psykiatriledningen varför personalen tycker såhär.

– Vi är en stor arbetsplats som är spridd över hela länet, och vi ställer de här frågorna, men i dagsläget har vi ingen sammanställning av vad personalen tycker, säger psykiatrins personalchef Eva Pleijel.

En stor majoritet av de anställda har svarat på enkäten, och för psykiatrins del är resultaten alarmerande. Personalen tycker att situationen är otillfredsställande inom alla de 15 områden som har undersökts, till exempel om hur avvikelsehanteringen fungerar, hur hög personaltätheten är och hur man upplever stöd från högsta ledningen.

Inom mer än hälften av områdena är bristerna akuta tycker personalen. Till exempel när det gäller ledningens stöd, arbetsbelastningen och hur det fungerar när man anmäler fel och risker i vården. Patientsäkerhetsnivå upplevs som extremt låg, långt under nivåerna i övrig sjukvård, där den ändå inte upplevs som tillfredsställande.

Svaren ligger generellt lägre inom psykiatrin än inom landstinget i stort, och resultaten har dessutom sänkts sedan 2011 års enkät.

Men när det gäller varför personalen upplever allt detta då vet ledningen fortfarande inte så mycket. Det här ska man nu ta reda på.

– På varje enhet ska man nu ha en dialog om hur svaren ser ut just där och hur man ska kunna bli bättre, säger Eva Pleijel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".