Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kalmar län

Trafiksäkerheten ökar i Kalmar län

Publicerat torsdag 18 juli 2013 kl 11.41
Foto: Christine Olsson/Scanpix

Kalmar län kommer på åttonde plats i Statoils och NTF:s trafikskadeindex 2013. Det innebär att länet klättrar från förra årets tolfteplats. Indexet mäter antalet skadade och dödade i trafiken i förhållande till antalet länsinvånare. Totalt skadades eller dödades 1 158 personer på vägarna i Kalmar län under 2012. Det finns mycket kvar att göra för trafiksäkerheten i Kalmar län.

– Kommunerna kan öka hastighetsefterlevnaden, exempelvis genom fysiska åtgärder som cirkulationsplatser och gupp. Det är också viktigt att anpassa hastighetsgränserna till vägarnas standard. Då kommer fler att hålla hastigheten frivilligt, säger Rickard Cosini, kommunikationsansvarig på Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, NTF.

Under år 2012 dödades eller skadades totalt 1158 personer i Kalmar län, en minskning med 63 personer jämfört med under 2011. I riket var motsvarande siffra 52 469 vilket är 1 822 fler än 2011. Ökningen var cirka fyra procent samtidigt som Sveriges befolkning bara ökade med en knapp procent samma år.

– Vi bilister har också ett ansvar för att minska olyckorna genom att hålla nere hastigheten. Dessutom är det viktigt för trafiksäkerheten att ta en paus längs vägen. Ny forskning visar att för chaufförer som dricker kaffe är risken att krocka 63 procent mindre, säger Anders Huss, kommunikationsdirektör på Statoil.

Kalmar län hamnade på åttonde plats i Statoils och NTF:s trafikskadeindex som rankar Sveriges 21 län utifrån hur många som skadades eller omkom i förhållande till befolkningsmängden. Ju färre som skadats eller förolyckats desto högre placering i indexet. På första plats hamnade Dalarna och på sista plats Västerbotten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".