Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Borgholm

Räck upp din hand för flickors rättigheter

Publicerat söndag 21 juli 2013 kl 10.40
Handuppräckning för flickors rättigheter, PLAN Sverige
(1:12 min)

Barnrättsorganisationen PLAN ska samla in i miljon handuppräckningar. Klockan fem på söndag kväll finns de på plats i Borgholm under Nickelodeondagen på Öland. Alla som vill visa sitt stöd för flickors rättigheter i världen kan komma in i PLANs tält och räcka upp en hand. Handuppräckningarna fotograferas och i höst kommer bilderna att skickas till FN.

– Vi är jätteglada över möjligheten att få följa med på Nickelodeondagen i år! Barns deltagande genomsyrar allt vi gör och att få svenska barn engagerade i andra barns situation är en viktig del av vårt arbete, säger Johanna Spetz, projektledare på Plan Sverige.

Flickor i utvecklingsländer tillhör de mest utsatta grupperna i världen. Just för att de är flickor prioriteras inte deras skolgång. I stället gifts de bort i tidig ålder, blir gravida medan de själva är barn, utsätts för våld eller tvingas ta hand om hushållet.

Med kampanjen Because I am a Girl vill Plan skapa en global rörelse för att alla flickor ska ha rätt att gå i skolan i minst nio år - eftersom utbildning av flickor är ett av de mest effektiva sätten att utrota fattigdom.

I Plans tält på Nickeolodeondagen kan alla som vill delta i kampanjen genom att fotograferas när de räcker upp sin hand för flickors rättigheter – tillsammans med välkända gäster som SvampBob, Dora och Turtles. Målet med kampanjen är att Plan ska samla in en miljon handuppräckningar som lämnas över till FN i september. Syftet är att göra flickors skolgång till en prioriterad fråga bland världens ledare.

Läs mer om kampanjen Because I am a Girl på http://plansverige.org/because-i-am-girl.

Fakta om flickors situation:

  • 66 miljoner flickor går inte i skolan.
  • I de fattigaste länderna avslutar knappt 50 procent av alla flickor sin grundskoleutbildning.
  • 1 av 5 flickor i högstadieåldern går inte i skolan.
  • Varje extra utbildningsår för mödrar minskar barnadödligheten hos deras barn med 5-10 procent.

En utbildad flicka…

… har större möjligheter att göra individuella livsval.
… skaffar oftare barn senare i livet vilket minskar risken att dö i barnsäng.

… ökar sina chanser att ta sig och sina barn ur fattigdom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".