Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sverige

Död i förtid vanligare bland epileptiker

Publicerat måndag 22 juli 2013 kl 06.30
Högst risk för epileptiker med psykisk sjukdom
(1:47 min)
Bild av en hjärna tagen med magnetkamera. Foto: Tomas Oneborg/Scanpix

Personer med sjukdomen epilepsi har en kraftigt ökad risk att dö i förtid, enligt en stor svensk studie, där man följt cirka 70 000 svenskar med sjukdomen. För de epileptiker som även har en psykiatrisk diagnos, eller ett missbruk, är riskerna extra höga.

– Ja jag var förvånad över att det var så höga risker. Risken för dödlighet ökade med tio gånger. Personer med psykisk sjukdom hade en ännu högre risk, säger Paul Lichtenstein, professor i genetisk epidemiologi vid Karolinska Institutet och en av forskarna bakom studien.

Vid epilepsi blir vissa av hjärnans nervceller ibland överaktiva, något som kan ge olika typer av anfall där man i värsta fall kan förlora medvetandet och få svåra kramper. I studien har man följt svenskar med epilepsi över många år, och sett att risken att dö i förtid är tio gånger högre jämfört med resten av befolkningen

En del av den ökade risken beror troligen på sjukdomar som i sig kan ha orsakat epilepsin, till exempel en hjärntumör eller stroke. Men forskarna såg även en ökad risk för dödsorsaker som inte beror på någon annan sjukdom.

Till exempel har epileptiker sju till åtta gånger högre risk att dö av drunkning eller fall. Död på grund av självmord är nästan fyra gånger vanligare.

Det är förhållandevis vanligt att personer med epilepsi även har psykiatriska problem, som till exempel depression. Och det måste sjukvården bli mer uppmärksam på, säger Paul Lichtenstein, för de utgör en extremt utsatt grupp.

De som hade både epilepsi och depression hade i studien 23 gånger högre risk att begå självmord. Neurologer, de specialistläkare som ofta behandlar epilepsi, måste bli mer uppmärksamma på att deras patienter kan ha psykiska besvär, säger Paul Lichtenstein.

– Ja jag skulle hävda att det är så. Det finns väl vissa neurologer som har den kunskapen men jag tror inte att det är en kunskap som är välkänd bland neurologer. Och jag tror att det är väldigt vanligt inom olika specialiteter, att man är bra på att behandla sin egen sjukdom men man tänker inte på att patienten kan ha många andra sjukdomar.

Referens:
Seena Fazel, Achim Wolf, Niklas Långström, Charles R Newton, Paul Lichtenstein. Premature mortality in epilepsy and the role of psychiatric comorbidity: a total population study. Lancet, July 22, 2013.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".