Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sverige

Skyddsvärd skog avverkas

Publicerat onsdag 24 juli 2013 kl 07.41
"Allvarligt att man inte klarar hänsynen"
(2:24 min)

Skogsägarna och skogsbolagen klarar idag inte av att uppfylla skogsvårdslagens krav fullt ut vid slutavverkningar. Myndigheten, som årligen tillsynar 1 200 slutavverkningar, pekar på flera känsliga naturvärden där skogsägarna bör bättra sig.

Två tredjedelar av det som ska skyddas enligt lag klarar sig vid slutavverkningar men en tredjedel förstörs helt eller påverkas mer eller mindre.

– Det är allvarligt att man inte klarar hänsynen, men kör över dem eller påverkar dem på olika sätt., säger Stefan Forsberg, som finns på Skogsstyrelsens örebrodistrikt. Han är en av de konsulter som synar slutavverkningarna.

I skogsvårdslagen paragraf 30 står det vad som krävs och vilken hänsyn som ska tas. Det handlar bland annat om att skydda örtrika miljöer vid vatten, att lämna äldre träd och lämna skyddszoner mot vattendrag. Frågan är varför den inte efterlevs.

– Man kanske inte lägger tillräckligt med tid på planering och inventering innan avveckningen påbörjas, säger Stefan Forsberg.

Just att ta sig tid för att hitta det som ska skyddas i skogen innan skogsmaskinerna börjar fälla träd har arbetslag 601 inom Stora Enso i Hälleforsdistriktet tagit fasta på. De har prövat sig fram till en egen metod där planeringen är viktig och att lägga ris och grenar på de stråken i skogen där de tunga skogsmaskinerna kör mycket.

Metoden som Jan Skogh och hans arbetslag utarbetet ska nu tillämpas inom hela Stora Enso och andra skogsbolag är intresserade eftersom metoden är mera skonsam mot både miljön, mot de dyrbara maskinerna och ger en bättre arbetsmiljö. 

Skogsstyrelsen välkomnar skogsbolagens egna initiativ men myndigheten har samtidig vässat tonen mot skogägarna och lägger allt oftare förbud mot avverkning i områden med höga naturvärden.

År 2010 lades knappt 10 förbud, förra lades året närmare 60 och i år kan det bli 100 förbud i känsliga områden.

– Det blir fler i år, vill poängtera viktigt ha kvar, säger Stefan Forsberg.

Trots de många kraven som myndigheten har på skogsägarna och skogsbolagen är Stefan Forsberg på Skogsstyrelsen också positiv till skogsbolagen egna initiativ, deras miljöpolicys och även metoden som utarbetats av arbetslag 601.

– Jag tycker att det är jättebra tar tag i frågorna. Det är ett bra exempel på att man tar sitt sektorsansvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".