Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Museets besökare var med och gjorde revolution

Publicerat torsdag 16 januari 2014 kl 06.22
1 av 6
Hans Gunter Lock, professor i experimentell musik från Tallinn, och elever från sång o vokalgruppen, Högalids folkhögskola. Foto: Erika Norberg/SR
2 av 6
Frihet kan vara många olika saker... Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
3 av 6
Studenter och konstnärer testar pyrografik på Kalmar Konstmuseum. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
4 av 6
Mi Ståhls fredsduva. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
5 av 6
Erika Losciale och Mi Ståhl. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
6 av 6
Eskil Liepa och Eldar Jakubov. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio

På lördag avslutas utställningen Om revolutionen som har pågått högst upp i Kalmar konstmuseum sedan tidigt i höstas. Nu har besökarna på konstmuseet och Kalmarborna haft chans att göra sin revolution och det har satt sina spår i utställningen, bland annat ett myller av tankar om vad "frihet" är.

– De är ofta väldigt glada, när de får komma hit och göra vad de vill, säger Eskil Liepa som är en av konstnärerna bakom utställningen.

Totalt är det tre konstnärer som har utgått från revolutionen i Estland, när de baltiska länderna slog sig fria från Sovjetunionen i mitten av 1990-talet. Men även besökarna själva har bjudits in att delta.

En av väggarna är till exempel full med lappar där besökarna har svarat på frågan om vad frihet är för dem, och så finns resultatet av flera workshops här.

Inspiration kan man få av material som konstnärsgruppen har hämtat från sina besök i Estland. Det är texter och musik, symboler, jord från Sångarfältet i Tallin där musikaliska massdemonstrationer hölls i slutet av 1980-talet, och kapsyler från ölflaskor som demonstranterna drack.

Under hösten har man anordnat ett antal workshops på museet med hjälp av andra konstnärer och den här veckan ska konstelever från Ölands folkhögskola vara där och förändra, tolka och tillföra egna verk till utställningen. På lördag blir det finissage.

Erika Losciale och Mi Ståhl studerar reklam, grafisk design och visuell kommunikation vid Linnéuniversitetet. De var med när Eldar Jakubov lärde ut sin "pyrografik" – en teknik där man målar med eld. Det sägs att det är en gammal turkisk metod som använts i religiösa och revolutionära sammanhang.

Samtidigt fick de en chans att fundera över sin egen frihet här i Kalmar, i Sverige, just nu:

– I Sverige handlar det mycket om jämställdhet och genustänk just nu. Jag anser att jag gör precis vad jag vill, men sedan finns det mycket underliggande som man kanske inte alltid tänker på – att vi kvinnor kanske inte alltid har samma möjlighet att göra saker som män kan göra, eftersom vi blir bedömda på ett annat sätt än vad de blir.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".