Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kräver fler statliga jobb till Kalmar län

Uppdaterat torsdag 20 november 2014 kl 18.10
Publicerat torsdag 20 november 2014 kl 12.36
Landshövdingen: Det går inte att säga nej
(4:32 min)
Landshövding Stefan Carlsson och landstingsstyrelsens ordförande Anders Henriksson. Montage/foto: Sveriges Radio
Stefan Carlsson och Anders Henriksson. Montage/foto: Sveriges Radio

Länsstyrelsen, landstinget, Linnéuniversitetet och Kalmar kommun gör gemensam sak och kräver att den nya e-hälsomyndigheten placeras i Kalmar.

Kalmar län har få statliga jobb i jämförelse med övriga delar av Sverige.

Nu har regeringen gett tummen upp till en ny e-hälsomyndighet och den vill företrädarna för Kalmar län nu ha till Kalmar.

– Det går inte att säga nej till det, eftersom vi har ett e-hälsoinstitut på Varvsholmen i Kalmar, säger landshövding Stefan Carlsson.

– Den här typen av myndighet är avståndsneutral. Det handlar ju om e-hälsa, avstånd har ingen betydelse.

Enligt Stefan Carlsson kan det handla om ett par hundra arbetstillfällen till Kalmar, om myndigheten placeras där. Tillsammans pekar Kalmar läns företrädare på att e-hälsoinstitutet, Linnéuniversitetet och Apoteket e-tjänster är placerade i Kalmar.

– Nu har vi en ny regering och de har tydligt sagt att nya myndigheter ska läggas utanför Stockholm, säger Johan Persson (S), kommunalråd i Kalmar.

Får resten av Kalmar län ut något av att en myndighet placeras i Kalmar?

– Går det bra för Västervik eller Scania i Oskarshamn så får det också positiva konsekvenser för Kalmar.

Såhär står det i toppnamnens brev till regeringen:

"I Kalmar finns Linnéuniversitetet. Universitetets fem fakulteter är alla engagerade i utvecklingen av eHälsa genom eHälsoinstitutet. Institutet har ett nationellt uppdrag och bedriver nationell och internationell forskning inom området. Hösten 2014 startades också en utbildning i E-hälsa, den kommer att utvecklas till en hel masterutbildning 2016.

I Småland finns också Familjen Kamprads stiftelse som har till ändamål att stödja, stimulera och belöna utbildning och vetenskaplig forskning inom bland annat hälsa och social utveckling. Stiftelsen har idag ett kapital på tre miljarder kronor och har tydligt uttryckt att Småland är en tydlig prioritering. En lokalisering av den nya eHälsomyndigheten till Kalmar skapar möjlighet att omsätta forskning till praktiskt resultat.

Kalmar kan erbjuda en attraktiv plats för myndigheten, boende för personal och goda kontaktytor."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".