Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hygien i fokus på julbordet

Publicerat måndag 1 december 2014 kl 18.37
Livsmedelinspektören Kalle Tegnerstedt: "Ställ frågor till personalen"
(1:41 min)
Julbord.
Mycket mat finns framme vid ett julbord. Foto: Robin Haldert/TT.

December är julbordstider, då gäller det att ha bra koll på hygienrutierna på restaurangerna för att undvika att maten blir dålig. Livsmedelsinspektören Kalle Tegnestedt tycker att krögarna i allmänhet sköter sig bra.

- Om man tittar på det rent hygieniskt så är det en del saker som är viktiga. Framför allt att maten förvaras i rätt temperatur inne i köket innan den bärs fram till buffén. Sen ute i buffén så skall kall mat hållas kall och varm mat hållas varm, det är enkelt, säger Kalle Tegnestedt, livsmedelsinspektör i Linköping.

Varm mat ska hålla minst 60 grader och kall mat ska hålla högst åtta grader. Men det viktigaste är tid och omsättning. Inget hinner hända så länge maten inte står framme för länge. Kalle Tegnestedt rekommenderar oss alla att höra oss för om vi är osäkra på kvalitén.

Fråga personalen om du är osäker!

Owe Hörmann är ansvarig för mat och dryck på Grand Hotell i Norrköping och menar att det krävs en del för att hålla julmaten fräsch på buffén.

- Det är verkligen inte lätt. Det viktigaste är att inte kyl- eller fryskedjan bryts, och det startar redan hos leverantören, säger Hörman. Han förklarar vidare att handskar är viktigt att ha på sig och att kylplattor under den kalla maten ska användas.

Innan julborden på Hörmanns hotell har personalen ett möte om vad som är viktigt att veta. Det är han eller den tjänstgörande kökschefen som har ansvaret för att personalen vet vad som gäller.

– Den känsligaste maten är den som innehåller grädde, kalla rätter som rostbiff liksom allting som är majonnäsbaserat. Här krävs bra koll, säger Owe Hörmann.

Livsmedelsinspektör Kalle Tegnestedt tycker att restaurangerna överlag sköter julborden väldigt bra och har svårt att hitta nåt dåligt exempel just nu.

- Jag tror generellt sett att det fungerar rätt bra, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".