Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Recept: Consommé

Publicerat onsdag 10 december 2014 kl 08.49
Consommé. Foto: Niklas Skagerlind/Sveriges Radio
Consommé. Foto: Niklas Skagerlind/Sveriges Radio

Annica Tribergs recept sänt i P4 Kalmar 10/12 2014.

En elegant buljong där man utgår från kraftig oxbuljong som får kallna. Sedan lyfter man bort fettkakan som bildas och kokar upp den med äggvita och strimlande grönsaker. Därefter silas buljongen som nu, tack vara äggvitan, är helt klar.  Eller så inhandlar man färdig consommé på burk och serverar med smörstekta krutonger, i fall man känner att tiden inte räcker till.

Till 4 personer.

Du behöver:

2 liter mörk oxbuljong, kall

1 morot

1 liten bit rotselleri

1 gul lök

stjälkarna från en knippa persilja

1 msk torr sherry

ev lite salt

Till klarifieringen:

4  ggvitor

100 g nötfärs

Till servering:

Ca 1 dm finstrimlad purjolök

brödkrutonger

Börja med att ta bort fettkakan som bildats på den kalla buljongen. Ansa morot och rotselleri och hacka mycket fint. Skala och finhacka löken.

Blanda äggvitor, morot, selleri, lök och kött i en rymlig kastrull. Tillsätt den kalla buljongen under vispning. Sätt kastrullen på spisen och låt det långsamt koka upp, rör tills det bubblar till ordentligt. Låt buljongen sjuda utan lock i 30 minuter. Sila consommén genom finmaskig sil. Häll i sherryn och smaka om det behövs mera salt. Koka upp och låt svampen få ett uppkok i buljongen. Servera het i varma tallrikar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".