Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Recept: Waldorfsallad med rökt lax

Publicerat onsdag 10 december 2014 kl 08.50
Waldorfsallad med rökt lax. Foto: Niklas Skagerlind/Sveriges Radio
Waldorfsallad med rökt lax. Foto: Niklas Skagerlind/Sveriges Radio

Annica Tribergs recept sänt i P4 Kalmar 10/12 2014.

Salladen skapades redan 1896 på lyxhotellet Waldorf Astoria i New York men när receptet skulle översättas till svenska blev det lite tokigt; engelska ”celery” blev rotselleri på svenska. Men i originalet ska det vara blekselleri, det vill säga stjälkar av selleri. Till Nobelfesten 1964 serverades salladen till järpar, men i dag blir det rökt lax i stället. 

Till 4-6 personer:

Du behöver:

 1 dl majonnäs

1 dl grädde eller gräddfil

100 g blekselleri, i tunna skivor

2 äpplen, skalade och fint tärnade

1 dl grovt hackade valnötskärnor

½ tsk salt

½ citron, pressad saft

½ tsk malen svartpeppar

Till servering:

1 litet huvud grönsallat

200 g rökt lax i tunna skivor

½ citron i skivor

Blanda samman alla ingredienser till salladen och smaka av med pressad citron, salt och peppar.

Fördela sallatsbladen på tallrikar, lägg på lax och servera med en klick Waldorfsallad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".