Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Så ska omsorgsnämnden i Kalmar spara

Publicerat torsdag 18 december 2014 kl 14.46
Slår mot flera verksamheter
(4:29 min)
Steve Sjögren. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio
Steve Sjögren (S), omsorgsnämndens ordförande. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio

I Kalmar kommer nu de första tecknen på hur besparingsbehovet inom omsorgen kan slå. Hälften av alla träffpunkter försvinner i ett förslag som omsorgsnämnden beslutade om i dag. 

– När min man dog, hade jag ingenting här i Trekanten, men då var det en som sa att vi går till terapin för där kan vi väva och dricka kaffe, jag har varit här i sju år och jag kommer verkligen kämpa för att vi ska få fortsätta, säger Gunvor Tenglund som besöker träffpunkten i Trekanten så gott som dagligen.

Gunvor Tenglund håller på att väva en löpare när P4 Kalmar besöker Träffpunkten i Trekanten – en av de åtta – eller hälften av alla träffpunkter som ska läggas ner enligt förslaget som ligger på omsorgsnämndens bord idag.

– När man vaknar på morgonen tänker jag att vad ska jag göra idag, då går jag till Träffpunkten. Här klär jag upp mig och sen pratar vi om allt möjligt som har hänt. Det håller oss ju friskare också.

Besparingsförslaget som ger fyra miljoner kronor är bara ett av flera som måste till för att omsorgsnämnden ska kunna klara det budgetkrav som ställs inför nästa år.

– Vi ska komma ihåg att vi faktiskt öppnar nya träffpunkter, säger Steve Sjögren som är ordförande i omsorgsnämnden.

– Det vara bara några månader sedan som jag var på Varvsholmen där man öppnade ny träffpunkt och nytt boende. Vi kommer under nästa år att öppna en ny träffpunkt i Smedby. Förvaltningen kommer att titta över hur vi kan få en bra verksamhet i Trekanten och på andra ställen. Vi välkomnar PRO, SPF, idrottsrörelserna eller andra att komma in i våra lokaler. Det kan vara en positiv utveckling, även om det känns tungt just nu.

Budgeten som spikades av politikerna i Kalmar kommunfullmäktige i måndags innebär att fem miljoner kronor ska sparas "som en anpassning till standardkostnaderna" och sex miljoner kronor som en del av effektiviseringspaketet "Stabil ekonomi" som åläggs alla förvaltningar.

Lägg därtill att omsorgsnämnden redan nu ser ut att gå back med nästan 10 miljoner kronor för 2014 och det står klart att omsorgsnämnden måste hitta långt fler sätt att spara pengar på än bara på Träffpunkterna.

P4 Kalmar har tagit del av de åtgärdsförslag som tagits fram av förvaltningsledningen. Här är några av dem:

  • Halvering av antalet träffpunkter. 4 miljoner kronor.
  • Översyn av bemanningen i vård- och omsorgsboende. 8,5 miljoner kronor. "Risken är hög för psykosociala konsekvenser".
  • Ett boende läggs ut på entreprenad. 5 miljoner kronor på sikt varav 2,5 miljoner kronor under 2015.
  • Städning i hemtjänsten upphandlas eller sköts av servicepatruller.
  • Fixartjänst tas bort - befarad konsekvens: "Fallolyckorna ökar".
  • Minskat antal tillsynsbesök i hemtjänsten "Med ny teknik [...] trygghet via kameror i hemmet kan vi minska antalet tillsynsbesök".

I debatten i kommunfullmäktige i Kalmar i måndags fanns de som varnade för konsekvenserna av minskade resurser inom omsorgen – men den allmänna inställningen från majoriteten var att det skulle gå att spara och ändå ha en bra kvalitet.

Vid omsorgsnämndens beslut i dag reserverade sig Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".