Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

20 personer i Kalmar län väntar på att få en ny njure

Publicerat måndag 5 januari 2015 kl 18.04
Sektionsöverläkaren: Därför är väntetiderna långa
(1:46 min)
Operation. Foto: Bertil Ericson/TT
Arkivfoto: Bertil Ericson/TT

Väntetiderna för att få en ny njure har blivit längre i Kalmar län. För 20 år sedan kunde en njurpatient få ett nytt organ inom ett år, men i dag kan man man få vänta tre till fyra år.

– I dag står ungefär 600 personer i kö för att få en njure från en avliden donator, medan det kanske finns 300 njurar per år som man kan använda för transplantation. Det gör att kön växer hela tiden, säger Peter Åkesson, sektionsöverläkare vid njurmedicinska sektionen på länssjukhuset i Kalmar.

I dag väntar ungefär 18 till 20 personer i Kalmar län på att få en ny njure. Att väntetiderna har blivit längre beror dels på att det finns fler dialyspatienter i dag, dels på att sjukvården blivit bättre och att vi lever längre än vi gjorde för 20 år sedan.

Därför är tillgången på organ från avlidna personer mindre. Just i vår del av landet är också viljan att donera organ mindre än i andra delar av landet.

– Sydöstra sjukvårdsregionen, som vi tillhör, där verkar det som att donationsviljan är lägre. Göteborgs, eller Sahlgrenskas upptagningsområde innefattar även Norrland och där är är donationsviljan av tradition betydligt högre än vad den är i den här landsändan, säger Peter Åkesson.

– Varför det är så vet jag inte.

För den som har möjlighet att få en njure från en anhörig eller vän blir väntetiden för transplantation mycket kortare, från fyra till sex månader.

Ungefär var tredje njure som transplanteras kommer från en levande donator. Den andelen ökar, eftersom kötiderna för njurar blivit längre.

– Sedan måste det inte vara en anhörig som donerar. Det kan vara en make eller maka. Det har blivit vanligare med en god vän, eller arbetskamrat till och med.

– Så man måste inte alls vara besläktad. Nu för tiden spelar det heller ingen roll om man har samma blodgrupp eller inte. Det går bra att donera i alla fall, säger Peter Åkesson.

För att kötiderna för att få en ny njure ska kortas rejält krävs att fler som kan tänka sig att donera sina organ om det blir aktuellt, faktiskt också anmäler det.

– Det är väldigt enkelt. Man kan säga det till sin make/maka, man kan fylla i ett donationskort som brukar finnas på sjukvårdsinrättningar eller apotek, eller så kan man anmäla det till Socialstyrelsens donationsregister.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".