Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Dubbdäck kan göra cykeln säkrare

Publicerat onsdag 14 januari 2015 kl 09.22
Cykelforskaren: Det finns en potential att minska de allvarligt skadade cyklisterna
(1:42 min)
Sara Lindh, cyklist i Linköping.
1 av 4
Cyklisten Sara Lindh skulle kunna tänka sig dubbar på cykeln, om hon fick testa. Foto: Johan Gustafsson/Sveriges Radio
Dubbade cykeldäck.
2 av 4
Dubbade cykeldäck. Foto: Johan Gustafsson/Sveriges Radio
Anna Niska, VTI.
3 av 4
Anna Niska, VTI. Foto: Johan Gustafsson/Sveriges Radio
Lasse Andersson, cykelhandlare Linköping.
4 av 4
Lasse Andersson, cykelhandlare. Foto: Johan Gustafsson/Sveriges Radio

Dubbdäck på cykel skulle kunna minska allvarligt skadade cyklister vintertid. Det anser cykelforskare på Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI). 

VTI har för första gången testat dubbade cykeldäck.

– Det finns en potential att minska de allvarligt skadade cyklisterna om man skulle använda dubbdäck, om man ser till de olyckor som är orsakade av halka på snö och is, säger cykelforskaren Anna Niska på VTI i Linköping.

Statistik från VTI visar att i 18 procent av de fall där cyklister skadat sig har halka eller förlorat väggrepp varit en bidragande orsak till olyckan.

Under december till februari är halkan den vanligaste orsaken till singelolyckor på cykel. Att minska halkolyckorna är en anledning till att studien gjorts. En ny anläggning för att testa dubbade cykeldäck har tagits fram på VTI i Linköping.

I studien har man kunnat se att bromssträckan med dubbade cykeldäck varit 2,5 gånger kortare än med vanliga däck på is och att även styrningen blivit stabilare.

Dubbdäcken har blivit populärare. Cykelhandlaren Lasse Andersson säger att i hans affär har försäljningen fördubblats på bara två till tre år.

– Numera är det väldigt populärt. När vi säljer cyklar på hösten säljer vi dubbdäck till varannan eller var tredje cykel, säger han.

Även om fler använder dubbdäck, kör många cyklister med vanliga däck även på vintern. Sara Lindh är en av dem. Trots att det har hänt att hon kört omkull i halkan.

– Ja, det har jag flera gånger, men det har gått bra, säger hon.

Vad skulle få dig att byta till dubbdäck?

– Det skulle inte krävas så mycket tror jag. Om jag testade det och det fungerade bra skulle jag kunna köra på det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".