Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Mjölkkor inte längre lönsam verksamhet

Publicerat torsdag 15 januari 2015 kl 21.06
Mjölkbonden står inför ett ekonomiska dilemma
(6:16 min)
Ko i ladugård. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio
Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio

Det lönar sig inte för svenska bönder att ha mjölkkor längre. Ett allt lägre mjölkpris gör att många inte ser någon framtid i branschen längre nu väcks krav på krafttag av politikerna.

I dag hålls ett seminarium i riksdagen och mjölkbonden på Öland Sofie Svensson menar att det är på tiden.

– Det är på tiden, det är kris nu.

Redan förra året visade beräkningar att kostnaden för att producera mjölk var högre än priset som bönderna får för sin mjölk om man räknar in dom investeringar som görs och nu har det blivit ännu värre sen Ryssland slutat importera mjölk vilket pressar ner priserna inom EU.

– Det är jätteallvarligt, folk gråter, de kan inte betala sina räkningar längre och fortsätter den här utvecklingen har vi inga mjölkbönder om 20 år, säger småländska mjölkbonden Peter Peterson.

Särskilt utsatta är dom som nyligen gjort stora investeringar. Stefan Ljungfjärd som har en gård i Ålemstrakten byggde nytt för några år sen mailar till P4 Kalmar under dagen.

"Vi sitter där vi sitter nu så man får ju kämpa på även om det tär på arbetsglädjen. Det kommer bli många som får det riktigt tufft ut det närmsta året med konkurser som följd för vi kan inte producera med detta låga pris. Det är ju lika mycket jobb och inte så lätt att spara in på något, djuren ska ju skötas."

Klockan 13 på torsdagseftermiddagen inleddes ett seminarium i riksdagen.

Inga av Kalmar läns riksdagsledamöter deltar vad P4 Kalmar vet men däremot deras landsbygdspolitiska talespersoner.

Tidigare jordbruksministern Eskil Erlandsson (C) kräver att regeringen tar initativ till samtal inom EU och att man ser till att pengarna i landsbygdsprogrammet kan användas.

Han ser också att man skulle kunna ta fram ett handlingsprogram tillsammans med mjölkbönderna på samma sätt som man när man lyckades vända utvecklingen för köttbönderna.

– Det är en mycket bekymrad situation framförallt för de som nyinvesterat, säger nuvarande landsbygdsministern Sven-Erik Bucht (S).

Att gå in med ett stöd från staten som Finland har gjort med anledning av Rysslands importstopp har inte varit aktuellt däremot eftersom vi inte drabbas lika hårt av stoppet som dem. Huvudorsaken till krisen ligger i en överproduktion i hela världen säger han men ser ändå flera åtgärder som regeringen kan göra.

– Vi kan sätta in främjande åtgärder, vi har haft ett försök med ett landsbygdsråd i Peking för att få in svenska produkter på den kinesiska och vi har beslutat att permanenta det här. Vi ser en enorm marknad där som kan underlätta exporten.

Att samla såväl handel som lantbrukare och andra aktörer har han redan på agendan.

– Vi har en avsikt att kalla ihop alla parter till ett möte, säger Sven-Erik Bucht.

Tobias Sandblad
tobias.sandblad@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".