Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i ett batterilager med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledare uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus.
(Publicerat idag kl 12.55)

Bildsamtal förbättrar sjukvårdsupplysningen

Publicerat måndag 19 januari 2015 kl 16.04
"Även för gemene man"
(1:22 min)
Mobiltelefoner är populärt stöldgods. Foto : Isabelle Strengbom/Sveriges Radio
Ett bildsamtal ska snart kunna erbjudas vid sjukvårdsrådgivning. Foto : Isabelle Strengbom/Sveriges Radio

Snart kanske du kan se den du pratar med när du söker råd om sjukdomar och hälsa via telefon. 1177 Vårdguiden, som ger sjukvårdsrådgivning på telefon, vill nämligen börja använda bildtelefon.

I första hand är det tänkt för de teckenspråkiga patienterna, men i förlängningen också för allmänheten.

– Det skulle innebära ett trepartssamtal där den teckenspråkstalande, sjuksköterskan och tolken ser varandra, berättar Anders Swenson, verksamhetschef för 1177 Vårdguiden på telefon.

Den teckenspråkiga gruppen är stor i Örebro län så det är efterlängtat att få del av de råd och den service som 1177 redan idag kan erbjuda alla andra hörande medborgare. Region Örebro län har fått pengar för att driva det här utvecklingsprojektet i år, och slår det väl ut kan också alla andra vårdsökande få ta del av bildtelefonin, menar Anders Swensson.

– Ett utvecklingssteg är att gemene man så småningom kan använda sig av det förutsatt att man har en smartphone, webbkamera eller vad man nu ringer ifrån.

Många tycker att det blir ett mycket bättre samtal om man också kan se varandra, kanske vill man visa upp skador eller symptom för sköterskan som ger råd, men framför allt få bättre kontakt. PÅ 1177 vill man först och främst vara säker på att man verkligen får ett bra samtal och inte äventyrar patienternas hälsa.

– Vad innebär det för sköterskan hos oss att plötsligt få med sinnet syn i bedömning, vad innebär det i vår samtalsmetodik? Vi får ju inte glömma bort att lyssna för att vi tittar. Vilken kvalitet ska det vara på det vi ser? Det är synnerligen viktigt för oss, tycker Anders Swenson på 1177 Vårdguiden på telefon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".