Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Alliansen kritisk till att det finns för få sjuksköterskor

Uppdaterat tisdag 27 januari 2015 kl 09.51
Publicerat måndag 26 januari 2015 kl 12.55
Politisk diskussion om sjuksköterskebristen
(3:23 min)
Alliansens hade presskonferens via videolänk
1 av 4
Alliansen hade presskonferens via videolänk Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio
Västerviks sjukhus. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
2 av 4
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
Gudrun Brunegård (KD) och Pierre Edström (FP) på presskonferensen
3 av 4
Gudrun Brunegård (KD) och Pierre Edström (FP) på presskonferensen. Foto Saga Wahlström
Yvonne Hagberg (S) personaldelegationens ordförande
4 av 4
Yvonne Hagberg (S) personaldelegationens ordförande Foto: Saga Wahlström

Bristen på sjuksköterskor i Västervik har vållat politisk diskussion. Allianssoppositionen har ställt samman en lång önskelista med förslag som bland annat handlar om att alla nya jobb ska vara heltidstjänster.

Det räcker inte bara att ha mål och ambitioner om rätten till heltid som det är i dag, menar Malin Sjölander som är nytt landstingsråd för Moderaterna:

– När vi har nya tjänster ute är det inte ovanligt att det finns deltider där. Det var bara några veckor sedan vi hittade två stycken bredvid varandra som var utlysta från landstingets sida, så den här ambitionen hålls väldigt lågt fortfarande, tyvärr, säger hon till P4 Kalmar.

I Just Västervik är det inte bristen på heltidstjänster som har skapat problem, då alla lediga jobb där i praktiken är heltidstjänster, men alliansen ser ändå en fara för att sjuksköterskebristen ska leda till att också andra sjukhus drabbas framöver - som Västervik där medicinkliniken drar in åtta vårdplatser i mars och inte kan utnyttja operationssalarna fullt ut.

I ett handlingsprogram talas om allt från högre löner, uppföljningar av varför sjuksköterskor slutar, till just krav på heltidstjänster, men Yvonne Hagberg från majoriteten försvarar den modell som finns i dag:

– Vi har ju önskad sysselsättningsgrad som vår modell som vi jobbar vidare med och där vi ställer ökade krav på verksamheten, att uppfylla önskad sysselsättningsgrad. Och där är målsättningen att alla som vill ska ha en heltid.

P4 Kalmar: Men det är skillnad på en målsättning och ett tydligt krav? 

– Ja, i dagsläget kan jag inte säga att vi har det som ett krav, utan vi har det som en tydlig målsättning till våra verksamheter att erbjuda heltid för de medarbetare som så önskar, säger Yvonne Hagberg.

Enligt Hagberg finns det fortfarande en möjlighet att man kan undvika stängningen av vårdplatser innan den 1 mars. Det finns dessutom flera åtgärder på gång som kommer underlätta rekryteringen av sjuksköterskor framöver, alltifrån satsningen på att vidareutbilda sjuksköterskor till specialister till den nya utbildningen i Västervik:

– De flesta av dem kommer från Västervik och kortsiktigt jobbar man här nu med att vara ute på mässor, skicka brev och ringa upp alla de som går ut sjuksköterskeprogrammen i Linköping, Jönköping och Kalmar och ta personliga kontakter.

Men trots allt som är på gång, är det moderata landstingsrådet Malin Sjölander ändå kritisk:

– Självklart är det mycket på gång, men det räcker inte, säger hon till P4 Kalmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".