Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nyanlända läkare får vänta länge på att lära sig svenska

Publicerat tisdag 3 februari 2015 kl 06.00
Köerna till SFI kan vara på flera månader
(1:42 min)
Läkaren Safi Suleman från Afganistan.
1 av 3
Läkaren Safi Suleman från Afganistan. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio
Apotekaren Milad Alyossef från Syrien.
2 av 3
Apotekaren Milad Alyossef från Syrien. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio
Samordnaren Linda Jakobsson provsitter den nya folktandvårdsbussen.
3 av 3
Samordnaren Linda Jakobsson provsitter den nya folktandvårdsbussen. Foto: Peter Bressler/Sveriges Radio

2014 sköt väntetiden på SFI i Nybro i höjden när kommunala vuxenutbildningen fick mer att göra än beräknat. Nu är köerna på väg att kortas, men samtidigt återstår flera pusselbitar på andra håll mot vägen till ett jobb i Sverige.

P4 Kalmar började i går berätta om de som kommer till Sverige från krigsdrabbade länder, som till exempel Syrien, och som inget hellre vill än att börja arbeta - men där vägen kan vara lång med språkstudier och utbildningar som ska godkännas av myndigheterna här.

Apotekaren Milad Alyossef från Syrien fick vänta fyra-fem månader bara för att kunna få börja läsa svenska för invandrare i Nybro.

– För allt i Sverige du måste vänta, vänta lång tid, men tack för allt alla människor i Sverige, tack för allt, säger Milad Alyossef med ett hjärtligt tonfall.

Samtidigt kan han inte låta bli att tycka det är märkligt att inte samhället såg vilka möjligheter det fanns i de nya invånarna - så de såg till att det gick fortare.

– Det är bra för mig, och det är bra för Sverige.

Att läsa SFI, Svenska för invandrare, är första steget på resan mot ett jobb i Sverige. Men det stora trycket med oväntat många behövande i just Nybro förra året skapade långa köer till SFI när komvux inte hann med.

Som mest stod 100 personer i kö samtidigt, berättar rektor Kjell Lindberg, men säger att de nu har två nya lärare på plats och köerna har börjat kortas.

Ändå är det här bara en av de många utmaningar som väntar längs vägen.

Läkare med specialistutbildning får i snitt vänta tre år på att kunna börja jobba, och allmänläkare sex år, visar tidigare genomgångar av riksrevisionen.

En av flaskhalsarna är möjligheterna att få komma ut på praktik. Till och med en första enkel språkpraktik är svår att få, vittnar både arbetsförmedlare och vuxenutbildare om.

Läkaren Safi Suleman är en av de som hoppas på det.

– Jag arbetade som läkare i Afganistan i 10 år, nu söker jag praktikplats.

Landstinget, som precis har inlett ett arbete med att på sikt kunna dra nytta av den stora resursen som finns, har insett att de har en funktion att fylla på vägen.

– Vi har precis startat så vi har inte kommit så långt ännu, säger Ingela Lindström som är personalstrateg.

Fokus är såväl de som har fått uppehållstillstånd som de som väntar på det.

– Det här är inget som är klart ännu, men vi tittar på möjligheten att ha egen svenskundervisning, och även tillsammans med kommuner och andra ha språkpraktik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".