Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
P4 Kalmar avslöjar

Läkare lämnade ut abortregister

Publicerat måndag 30 november 2015 kl 06.20
Skickade fil med 410 personnummer och datum
(2:04 min)
Lina Almius Cederstav. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Lina Almius Cederstav. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

En läkare vid kvinnokliniken i Kalmar har lämnat ut personuppgifter om 410 flickor och kvinnor från Kalmar län som gjorde abort under 2014.

Det var Lina Almius Cederstav, som läser till journalist vid Linnéuniversitetet, som fick uppgifterna i ett mail.

– Jag ringer till växeln i landstinget och blir kopplad till den här läkaren, och ber att få statistik från 2014, berättar Lina Almius Cederstav.

– Hon mailar uppgifter till mig och när jag går in på min mail och öppnar dokumentet så ser jag att jag har fått uppgifter om 410 personers personnummer, vilken vecka de var i när de gjorde abort och med vilken metod de gjorde aborten.

Det som hon fick skickat till sin studentmail är en pdf-fil på elva sidor med rubriken "Diagnos/åtgärdskoder, specifika med personnummer".

Överst finns statistik över antalet kvinnor som sökte kontakt med landstinget för att göra abort och antalet som genomförde aborten, sammanställd i tabeller som är uppdelade i tre åldersgrupper. Den statistik som Lina Almius Cederstav hade frågat efter.

Men sedan följer flera sidor där personnummer efter personnummer radas upp. Den yngsta personen det handlar om är en flicka som var 15 år.

– Jag kan bara tänka mig hur känsligt detta är för dessa, att man kan ta ut sådana här uppgifter så pass enkelt. Det ska ju inte kunna ske, säger Lina Almius Cederstav.

Flera lagar reglerar sekretessen inom sjukvården hårt. Här gäller Personuppgiftslagen, Sekretesslagen och eftersom det gäller ett mail omfattas Patientdatalagen. Det råder dessutom tystnadsplikt.

P4 Kalmar har ringt upp läkaren som skickade mailet till Lina. Hon blir chockad när hon får höra vad hon har gjort.

– Det här är ju absolut ett misstag i arbetet. Jag trodde det var den här sammanställningen på antalet, det var tabellerna jag såg, säger hon och låter både stressad och upprörd.

Läkaren insåg inte att hon skickade med flera sidor som inte borde kunna komma ut, med uppgifter som till och med borde vara svåra att få tag på för personal inom landstinget. Läkaren säger att hon ville vara snäll och hjälpa Lina med uppgifterna hon sökte.

Lina Almius Cederstav har raderat filen från sin dator.

Inslaget är gjort i samarbete med programmet för journalistik och medieproduktion vid Linnéuniversitetet. 

Hör sjukhuschefen i Kalmar kommentera det hela här.

Väcker det här frågor eller reaktioner? Vill du komma i kontakt med oss? Skicka ett mail eller ring Erika Norberg 0480-458059.

FAKTARUTA: Tystnadsplikten

- Ingen inom vården får lämna ut uppgifter om dig utan att du har godkänt det.

- Det är bara de som vårdar dig som patient som får prata med varandra om ditt hälsotillstånd eller personliga förhållanden, eller läsa din journal.

- Den som bryter mot tystnadsplikten kan dömas i domstol men också bli av med sin legitimation.

- Om du misstänker att någon har brutit mot tystnadsplikten kan du anmäla det till polisen eller Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Fakta: Vårdguiden

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".